Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 12 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Gedwongen sparen: Nederland potte absurd bedrag op tijdens coronacrisis

Waar het je nooit lukte om te sparen, moest het wel tijdens de coronacrisis. Simpelweg doordat je nergens je geld kon uitgeven. ING rekende uit wat Nederland spaarde tijdens de periode van lockdowns en dat houdt niet op bij een paar miljard.

De tegoeden op Nederlandse bankrekeningen zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis met 52 miljard euro gestegen, een recordbedrag. Gemiddeld is dat meer dan 6.500 euro per huishouden, zo meldt ING op basis van onderzoek.

Gedwongen sparen: Nederland spaarde 28 miljard euro

Volgens de bank werd van dat bedrag circa 28 miljard euro “gedwongen” gespaard, omdat vanwege de lockdowns dat geld niet kon worden uitgegeven aan bijvoorbeeld etentjes in restaurants of buitenlandse vakanties.

Volgens ING komt het in totaal neer op gemiddeld 3,5 miljard euro per maand, een “ongekend grote stijging”. Zonder de coronacrisis zou de netto-inleg op bankrekeningen maandelijks gemiddeld rond de 2,2 miljard euro zijn geweest. Dat geld komt dan door bijvoorbeeld stijgende inkomens.

507 miljard aan banktegoed

De totale toename van de banktegoeden in Nederland was volgens ING vooral groot in de maanden van de lockdown in maart, april en mei 2020. In mei vorig jaar piekte de inleg op een recordbedrag van 7,1 miljard euro. Terwijl de meeste inkomens niet zwaar werden geraakt, nam de consumptie van huishoudens flink af, waardoor sparen automatisch ging. Daarnaast zetten huishoudens extra geld opzij door zorgen over de financiële gevolgen van de crisis en vrees voor baanverlies. In mei 2021 bedroeg het totale banktegoed van Nederlandse huishoudens 507 miljard euro.

Het grootste deel van de extra banktegoeden zit volgens de bank bij de beter bedeelde huishoudens. ING denkt dat een deel van die besparingen weer kunnen worden uitgegeven door de versoepeling van de coronamaatregelen.

Tips om te sparen met weinig geld

Lees hier wat de gemiddelde Nederlander per leeftijdscategorie spaart. En check hier vijf tips om ook goed te sparen met weinig geld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.