Tessa Ham
Tessa Ham Sparen 21 apr 2021

Niet veel te besteden? 5 tips om te sparen met weinig geld

Het is altijd goed om te sparen, maar als je weinig geld en geen hoog inkomen hebt, is het misschien nog wel belangrijker. Wanneer er dure spullen zoals een wasmachine of auto kapot gaan, heb je wat spaargeld achter de hand nodig.

Vind je het lastig om te sparen met weinig geld? We delen vijf tips.

Sparen met weinig geld

Wat nou als we zeggen dat iedereen kan sparen en dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn als je misschien denkt? Hieronder een paar makkelijke voorzetjes, die je pas inkopt als je er echt aandacht aan besteedt.

1. Alle kleine beetjes helpen

Iedere euro die naar je spaarrekenening gaat is mooi meegenomen. Of je nou een tientje of honderd euro per maand spaart, het belangrijkste is dat je het doet. Als het om sparen gaat, is geen enkel bedrag te laag. Zet gewoon opzij wat je kunt missen en je zal zien dat het bedrag op je spaarrekening groeit.

Bij sparen gaat het niet om in één keer zoveel mogelijk geld opzij zetten. Het gaat erom dat de aanhouder wint. Denken en rekenen in lange termijn.

2. Kijk waar je kunt besparen (en dan ook echt)

We weten het: besparen is niet echt sexy. Maar uiteindelijk een auto kopen omdat je hebt kunnen sparen bijvoorbeeld wel. Kijk daarom eens goed naar je uitgaven om te ontdekken waar je kunt besparen. Misschien zijn er vaste lasten die je naar beneden kunt krijgen of kun je proberen om deze maand eens wat minder geld uit te geven aan boodschappen.

Kijk ten slotte eens naar kleinere uitgaven die je kunt aanpakken. Een tientje per week uitgeven aan Thuisbezorgd lijkt geen big deal, maar als je deze uitgavenpost schrapt, kun je toch weer ruim 500 euro in een jaar sparen.

Dit wordt ook wel de Latte Factor genoemd, omdat er veel mensen zijn die pre-corona elke dag een koffie op het station kochten als ze met de trein naar werk gingen. Dat kost ze ongeveer 2,50 per dag. Ook hier denk je weer dat de 2,50 niets uitmaakt, maar jaarlijks geven ze zo’n 600 euro uit aan koffie. Hadden ze die koffie van huis meegenomen of gewoon op werk een kopje koffie gekocht? Dan hadden ze van die 600 euro een mooie vakantie kunnen boeken. We zeiden het al: onderschat de kleine beetjes niet.

3. Maak van sparen een gewoonte

Bedenk een bedrag dat je elke week of elke maand wil sparen en maak er een gewoonte van om dit ook elke keer te doen. Al gaat het om 10 euro. Kom je vaak in de verleiding om toch een weekje of maand te skippen? Stel dan een automatische afschrijving in. Dan is je spaargeld weggesluisd zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen.

Wanneer sparen een gewoonte is geworden, heb je hier je hele leven profijt van. Ook als je op een punt komt waarbij je niet meer weinig geld hebt of meer kunt sparen. Het enige wat je dan hoeft te doen is het spaarbedrag per week of per maand te verhogen. Al het harde werk (het aanleren van een gewoonte) heb je al achter de rug.

4. Ga de uitdaging aan

Heb je wat extra motivatie nodig om te sparen? Dan kan een uitdaging een goede oplossing zijn. Ga bijvoorbeeld de challenge aan om een hele maand niets te kopen, ga de weddenschap met een vriend(in) aan om te kijken wie het meest kan sparen in een bepaalde periode of spaar een jaar lang elke week een euro meer (of doe een andere spaarchallenge).

5. Zet ook geld opzij voor leuke dingen

Gebruik je vaak cashgeld? Leeg dan elke dag of elke week je portemonnee en doe dit geld in een spaarpot. Hiervan kun je eens in de zoveel tijd iets leuks doen.

Ben jij meer van het pinnen? Bedenk dan een bedrag dat jij elke week of elke maand opzij zet voor leuke dingen. Dat je wil sparen en weinig geld hebt, betekent namelijk niet dat je helemaal niets meer mag uitgeven. Sterker nog, als je jezelf ontzegt van alle leuke dingen in het leven, zal je het sparen niet lang volhouden. Kortom: jezelf belonen is de key om je motivatie te behouden.

Hoeveel zou je elke maand moeten sparen?

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen, een nieuw contract of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Niet veel te besteden? 5 tips om te sparen met weinig geld
Sluiten