Dennis Mons
Dennis Mons Tech 15 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Apple overstag met USB-C-lader: ‘Deze iPad heeft de primeur’

Er is een grote kans dat ook Apple nu volledig overstapt op de zogenoemde USB-C-lader en -aansluitingen. Lange tijd heeft het bedrijf dit uitgesteld, maar een instapmodel-iPad lijkt de ‘primeur’ te krijgen. De universele aansluiting was in eerste instantie alleen op het Pro-model te vinden. Dat meldt 9to5Mac.

Volgens nieuwe reglementen van de EU moeten techbedrijven allemaal overstappen op eenzelfde connectie dan wel oplader. Hiermee hopen ze verspilling tegen te gaan.

Die poging is er eerder geweest, maar er was echter een dwarsligger: Apple, dat elke keer ‘oplossingen’ vond met adapters (die een vermogen kosten). Alleen de iPad Pro en sommige MacBooks hadden een USB-C-aansluiting.

USB-C oplader tegen verspilling

Het moge duidelijk zijn dat we bizar veel grondstoffen verbruiken en ook vervuilen met de talloze opladers van mobiele telefoons en tablets. Vrijwel elk merk (Sony-Ericsson, Nokia, Microsoft, Apple) bedacht zijn eigen aansluitingen en verbindingen. Dat mag dus niet meer.

De EU heeft nu gesteld dat álle nieuwe apparaten gebruik moeten maken van USB-C. Al eerder werd een poging gewaagd om dit voor elkaar te krijgen met micro-USB, maar bedrijven zoals Apple (feitelijk vooral Apple) weigerden dit te doen.

iPad krijgt de primeur

Apple vond een manier om de nieuwe regels te omzeilen door middel van een adapter van Lightning (de typische iPhone/iPad-poort) naar micro-USB voor zijn telefoons en iPads. Nu lijkt het bedrijf uit Cupertino toch overstag te gaan met de ‘starter iPad’. Dit zou betekenen dat de hele iPad line-up wordt voorzien van de nieuwe poort, en het lijkt een kwestie van tijd tot de eerste iPhone zonder lightning-kabel.

De nieuwe iPad krijgt ook een groter scherm en dezelfde resolutie als de huidige iPad Air. Ook gaat het gerucht dat de ‘instap-iPad’ een vierde generatie A14-chip krijgt en 5G ondersteunt.

Of het ‘jonkie’ ook Apple Pencil ondersteunt, is nog niet bekend. Ook is er weinig duidelijkheid over het kunnen aansluiten van de Magic Keyboard. Daarnaast is het ook nog niet duidelijk of het bedrijf het design van de nieuwe iPad aan gaat passen.

Zal tijd worden, Apple!

Mochten ze blijven vasthouden aan basisfuncties als de ‘home button’ en Lightning-poorten dan zijn mensen toch geneigd om bij de concurrentie te shoppen. De prijs zal wellicht doorslaggevend zijn in de toekomst.

Hoe dan ook zou het in gebruik nemen van USB-C een welkome verrassing zijn. We mikken sowieso al teveel plastic rommel en elektronica weg en aangezien Apple een van de grootste fabrikanten ter wereld is, zou dat een enorm verschil uitmaken. Beter nog dan een nieuw startscherm.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.