Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 15 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

TikTok-trend laat je gezonde cola maken: we probeerden het

Wellicht heb je het al op je TikTok For You-pagina langs zien komen: een gezonde zelfgemaakte versie van de legendarische Coca-Cola. Is dit recept echt zo gezond (en lekker)? We namen de proef op de som.

Het gaat om een TikTok van de Amerikaanse influencer Amanda Jones. De video is inmiddels 6,4 miljoen keer bekeken en gaat het hele internet over.

TikTok-trend: zelf gezonde cola maken

Het recept van Amanda om zelf gezonde cola te maken heeft twee ingrediënten: balsamicoazijn en bruiswater (met of zonder smaak). Hoewel dit klinkt als een misselijkmakend recept, zegt de TikTokker dat het exact smaakt als Coca-Cola. “I swear to god, it tastes like Coke.

@mandyvjones

@LaCroix Sparkling Water you should try this

♬ original sound – Amanda Jones

Na Amanda deden veel social media-bekendheden zelf ook een poging de gezonde cola te maken. Al snel werd duidelijk dat het niet zo smaakt als de TikTok-influencer doet vermoeden.

Smaaktest zelfgemaakte gezonde cola

Ook wij waren nieuwsgierig en schonken 1/5 balsamicoazijn met 4/5 bruiswater (Spa Rood) in een met ijs gevuld glas. De smaak heeft niets weg van Coca-Cola. Het is gewoon verdunde balsamicoazijn met koolzuur. Oké, qua kleur klopt het wel. En misschien moeten we het eens met gesuikerd sodawater proberen. Maar goed, dan is het niet gezond meer.

Hoe gezond is het TikTok-recept?

Voor wie het lekker vindt of het wel naar de beroemde frisdrank vindt smaken: is het gezond? Als je kijkt naar calorieën dan ben je met het brouwsel gunstiger uit dan wanneer je Coca-Cola drinkt. 100 milliliter balsamicoazijn heeft 81 kcal. Aangezien je zo’n 10 milliliter gebruikt, zijn dan slechts 8,1 kcal. Een flesje met 250 milliliter van de originele frisdrank heeft 105 kcal.

coca cola, nieuwe fles, bpet, plantaardig, pet, 2030, plastic
(Afbeelding: Unsplash)

Nog minder calorieën dan in de ‘gezonde’ TikTok-drank vind je in Cola Zero of Light. Echter, hier zitten wel zoetstoffen in. Balsamicoazijn heeft ook een nadeel. Het zuur van de azijn is niet goed voor je tanden en tast de glazuurlaag aan.

Conclusie

Is de TikTok-drank gezond? Het is in ieder geval niet slecht voor je gezondheid. Al maakt soms een glas cola drinken, naast genoeg water en gezonde voeding, je niet direct een minder gezond mens. Wat smaak betreft kun je het toch beter bij de suikerhoudende klassieker houden.

Het Dukan-dieet is een hype op Tiktok: maar is het wel gezond?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.