Stijn Kuster
Stijn Kuster Investeren & Beleggen 15 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Investeren in sneakers of designertassen: zo verdien je aan mode

Crypto, goud en aandelen, je kunt in van alles investeren. Er zijn ook slimme investeringen die leuk zijn om te hebben. Manners Magazine duikt in de wereld van sneakers en designertassen met Frank Klerks, oprichter van Outsole, en Romy Valstar en Marije van Ham van Touched Vintage.

Met inflatie en dalende of zelfs negatieve rente= neemt de populariteit voor beleggen toe. In deze rubriek gaan we in gesprek met beleggers en investeerders die zelf hun brood verdienen in de beleggingswereld. Dit artikel mag niet worden beschouwd als financieel advies. Wil je gaan beleggen? Dan is het belangrijk dat je jezelf eerst deze vier vragen stelt.

Investeren in sneakers en designertassen

Kledingstukken en accessoires worden soms voor flinke bedragen verkocht en blijken in bepaalde gevallen een goede investering. “Tassen, horloges en sneakers het is allemaal ongeveer dezelfde markt”, aldus Romy.

Investeren, beleggen, horloges, sneakers, designertassen
Links: Romy Valstar, rechts: Marije van Ham. (Afbeelding: Touched Vintage)

Toch willen veel bedrijven die horloges verkopen niet praten over het sieraad als investering. Thomas van Straaten van Amsterdam Watch Company heeft hier een duidelijke verklaringen voor. “De investeerders zitten de liefhebbers momenteel in de weg omdat het een enorme prijsstuwing veroorzaakt. Er verdwijnen nu prachtige horloges in kluizen van mensen met geld en nul besef van horloges. Liefhebbers met iets minder dikke portemonnees vissen achter het net.”

Rolex-horloges verslaan goud, aandelen en vastgoed als investering

Voor sneakers en designertassen geldt hetzelfde. “Met name Nike brengt veel gelimiteerde sneakers uit. Als deze exemplaren niet verloot worden, gaan veel ‘bots’ (automatische systemen die zo snel mogelijk zoveel mogelijk schoenen kopen) aan de slag. De prijs wordt dan door deze opkopers hoog gehouden”, aldus Frank. De aankoop van een designertas heeft wat meer voeten in aarde. “Voor sommige modellen moet je een jaar op de wachtlijst staan”, zegt Romy.

Lager instapbedrag dan een horloge

Wil je investeren in sneakers, dan kun je dit soms al vanaf zo’n 100 euro doen. En een goede ‘investeringstas’ kun je volgens Marije vanaf ongeveer 2.700 euro aanschaffen. Het is lastig om met dit soort specifieke items over een verwacht rendement te spreken. Desondanks zijn er modellen waar veel geld aan te verdienen is of was.

outsole, frank klerks, sneakers, investeren, sneakers, rijk worden
(Afbeelding: Outsole)

“Ik heb vorige week een tas ingekocht, uit 2014, die destijds 3.100 euro kostte. Die kan ik nu aanbieden voor 7.900 euro”, geeft Romy als voorbeeld. Bij sneakers zijn er veel extreme voorbeelden te noemen. Zo biedt hij een paar Nike Air Max 1 Amsterdam aan voor 4.499,95 euro. Een klein deel van deze schoenen bereikte in 2005 outletwinkels van Nike, waar ze voor zo’n 30 euro verkocht werden.

Op het moment ziet Frank dat er veel geld wordt verdiend door sneakers op te kopen. “Wie geld heeft, kan geld maken. Als je voor 3.000 euro aan schoenen koopt, en de prijs schiet omhoog van 100 naar 300 of 400 euro per paar, dan kun je er serieus geld aan verdienen.”

Exclusiviteit en hype

Maar niet alle sneakers en designertassen stijgen in waarde. Belangrijk is schaarste en exclusiviteit. “Tassen van merken als Chanel, Louis Vuitton en Hermes zijn goede investeringen gebleken. Om te weten welke modellen je moet hebben, moet je je goed inlezen en het dus ook leuk vinden”, aldus Romy.

Frank Klerks is een sneakerverzamelaar, -liefhebber en -dealer en is oprichter van Outsole.nl.
(Afbeelding: Metro)

Ook bij sneaker is dit zo, al speelt ‘hype’ hier een grotere rol dan bij tassen. “De populariteit van een sneaker hangt er af van wat beroemdheden dragen”, legt Frank uit. Daarbij zie je dat prijzen meer fluctueren dan bij designertassen. “De prijs van de Asics Gel-Lyte III ging een paar jaar geleden ‘sky high’, terwijl ze nu in de sale zijn beland”, aldus Frank.

Pas op voor namaak

Heb je de juiste sneaker of tas gevonden waar jij in wil investeren, dan moet je goed oppassen dat je geen namaak koopt. Voor de aan- en verkoop van sneakers, gebruiken liefhebbers vaak de handelssite StockX. Hier kan je sneaker via internet kopen die gecheckt worden op echtheid door een expert.

Investeren, beleggen, horloges, sneakers, designertassen
(Afbeelding: Touched Vintage)

Ook bij designertassen is het checken op authenticiteit erg belangrijk. “Internet staat vol met neptassen. We krijgen ook best vaak namaak aangeboden. Veelal zien we het direct, maar we laten onze tassen altijd controleren door een derde partij. Koop je zelf een tas, doe dit dan niet op Marktplaats of Vinted, de kans dat je opgelicht wordt is groot”, tipt Romy.

Zie je jouw tas of sneakers echt als investering, dan moet je er voorzichtig mee omgaan. Tassen en schoenen zonder beschadigingen, met bon, in de originele doos en met eventueel andere origineel geleverde accessoires, zijn het meest waard en verkopen makkelijker.

Liefhebberij voor sneakers en designertassen

Investeren in kleding en accessoires als designertassen en sneakers is niet voor iedereen weggelegd. Je moet goed weten welke stukken populair zijn of kunnen worden en dus liefhebberij hebben voor het product.

Beleggen in goud of zilver: wat is een beter investering?

In de sneakermarkt is de liefhebberij onder de grote opkopers soms ver te zoeken. Alleen de echt speciale modellen, die veelal al in prijs zijn gestegen, worden vaker gekocht door de echte liefhebbers. Ook op deze sneakers is vaak nog geld te verdienen. Sommige schoenen zijn zo gelimiteerd in oplage, dat je al snel marktleider bent. Door twee paar van sommige schoenen te hebben, kun je de markt in sommige gevallen al sterk beïnvloeden”, zegt Frank.

“Het zijn niet alleen maar mensen met veel geld die een tas van bijvoorbeeld Chanel kopen. We zien jonge vrouwen die hier lang voor gespaard hebben. Dat is liefhebberij”, sluit Romy af.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.