Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 19 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Het slechtste product van Apple kost ieder half jaar weer 19 euro

Nee, we zijn geen Apple-haters. We gebruiken een iPhone met veel plezier, maar die vermaledijde EarPods (oordopjes) met lightning-connector of USB‑C van 19 euro frustreren ons tot op het bot. Een zinloos betoog over het slechtste product van Apple.

Alvast even een disclaimer: we raken altijd het bonnetje kwijt – shoppen doen we nog ouderwets bij de Apple Store – waardoor de garantie van een jaar aan ons voorbijgaat. Neemt niet weg dat de EarPods met met draad het meest waardeloze product in die hele winkel is.

Toch kopen we ze iedere keer weer, omdat de kwaliteit van het geluid top is. Draadloze AirPods vinden we onhandig vanwege het feit dat je ze moet opladen, omdat ze uit je oor vallen bij harde wind en dan is er nog het risico dat je ze snel kwijtraakt. Bovendien koop je die dingen vanaf 149 euro en dat is ons echt te duur.

Het slechtste product van Apple

Na aankoop van de nieuwe oordopjes is er altijd een moment van ASMR. Het uitpakken, het geluid van het draad dat uit het karton wordt gehaald, het klikje van een verse lightning in je iPhone; allemaal bevredigend. Dat alles naar behoren werkt, is daarbovenop altijd weer een prettige verrassing.

earpods met lightning connector oordopjes slechtste apple product 19 euro
(Afbeelding: Apple)

Maar na een paar weken, en dat is ruim ingeschat, begint de ellende. Het paneeltje onder het rechter oordopje begint dan te haperen. Eerst stopt de skip-en pauzeknop van de Apple EarPods ermee, niet lang daarna doen de volumeknopjes het ook niet meer. Vervolgens gaat de aftakeling snel.

Vooral bij de editie met een lightning-connector (voor de iets oudere iPhones) hapert de connectie snel. Hierdoor doet eerst een van de dopjes het niet meer, en dan is het wachten tot een algeheel falen. Dit duurt bij de Apple-oordopjes met USB-C wat langer. Het valt in ieder geval nauwelijks te voorkomen dat je binnen een half jaar weer loopt te prutsen met de aansluiting, om er toch nog geluid uit te krijgen. Maar uiteindelijk zijn ze dood.

1 jaar garantie op Earpods met lightning-connector of USB‑C

En dan kom je, zoals in het geval van ondergetekende, weer zonder bonnetje aan bij de Apple Store. “Ik kom weer voor nieuwe EarPods met lightning-connector, mijn oude zijn kapot.” “Je weet dat je een jaar garantie hebt?” “Ja, maar ik raak het bonnetje altijd kwijt. Stom, want ze zijn altijd in no-time weer kapot.” “Ja, klopt. Ik zal nu even een online bonnetje voor u aanmaken.”

En zo was dit de laatste keer, als de e-mail met online garantiebon niet zoek raakt, dat we 19 euro hebben betaald voor het slechtste product van Apple, dat tijdens zijn korte levensduur toch wel erg prettig is.

Opvallend is wel dat de medewerker van de winkel schaamteloos bevestigt dat dit product een levensduur van maximaal een half jaar heeft. Misschien een gewiekste tactiek om klanten te laten overstappen naar de veel duurdere AirPods, maar wij houden het de komende jaren bij gratis oordopjes via onze garantie.

Goedkoop alternatief voor draadloze oordopjes

Toch liever draadloze oordopjes en vind je de Apple Airpods te duur? Een Nederlands bedrijf verkoopt sinds kort een spotgoedkoop alternatief.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.