Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Peaky Blinders en The Crown leiden tot nieuwe serie met topcast

Het brein achter Peaky Blinders en een The Crown-regisseur slaan de handen ineen voor This Town. Check deze grimmige nieuwe mini-serie van de BBC vol muziek.

Laten we beginnen met slecht nieuws: nee, ondanks Cillian Murphy die onlangs aangaf ook na zijn Oscar nog graag in een Peaky Blinders-film te willen spelen, is er nog steeds geen update over dat project. Oké, showrunner Steven Knight beloofde vorig jaar nog dat de bioscoopfilm zich qua budget zelfs kan gaan meten met James Bond, maar dat was het dan ook.

This Town: nieuwe mini-serie van BBC

Wel komt er binnenkort een ander veelbelovend project van de Britse alleskunner uit: This Town. Na een geprezen oorlogsserie duikt de man in een muzikaal misdaaddrama. De BBC-serie speelt zich af in het Birmingham van de jaren tachtig, een periode waarin Engeland verscheurd werd door onrust, mede dankzij een aanhoudende recessie. In en dankzij die context ontstond er een florerende muzikale scene, met een rijke ska- en two-tone-traditie als resultaat. De show volgt een groep jonge muzikanten die daar in worden gezogen.

De naam van de serie, This Town dus, is een verwijzing naar een beroemd nummer van The Specials, Ghost Town. Een echte ska-klassieker, met lyrics die op scherpe wijze de politieke staat van Engeland in de jaren tachtig onderstrepen. De jaren van Margaret Thatcher: ”Bands won’t play no more, too much fighting on the dance floor.”

Peaky Blinders-brein trekt muziekblik open

Dankzij een samenwerking met Universal Music kan de BBC-serie ook volop in die muziek gaan duiken, met een soundtrack waar je U tegen zegt. Celeste, Gregory Porter, Olivia Dean, Ray Laurél, Sekou en Self Esteem, grote namen van dit moment, coveren klassiekers uit de periode waarin This Town zich afspeelt. De resultaten ga je horen tijdens de aftiteling, dus je hoeft niet te vrezen voor een té moderne soundtrack tijdens de afleveringen zelf.

Ook aan de cast gaat het niet liggen: die bestaat onder anderen Michelle Dockery (Downton Abbey), Levi Brown (Invasion) en Jordan Bolger (The Book of Boba Fett). Knight heeft niet zelf de regie in handen. Na het schrijfwerk heeft de Peaky Blinders-showrunner het stokje overgegeven aan Paul Whittington, die met The Crown op zijn CV ook niet de minste naam is.

Streamen, maar waar?

Of al die grote namen ook een topserie op gaat leveren, gaan we zeer binnenkort al ontdekken. Vanaf 29 maart is de zesdelige minserie op de iPlayer van de BBC te streamen in Engeland, waarna de afleveringen ook één voor één daar op televisie worden uitgezonden.

Het slechte nieuws? Over een Nederlandse release is op het moment van schrijven nog niets bekend, maar gelukkig komen Britse series van dit kaliber praktisch altijd wel naar een Nederlandse zender of streamingdienst. Of dat BBC First of bijvoorbeeld NPO Start wordt, blijft voorlopig nog even een kwestie van afwachten.

En ach, in de tussentijd kun je nog even deze heerlijke ska-playlist aanzetten op Spotify of de twee oorlogsseries streamen waarbij Steven Knight de afgelopen paar jaar betrokken was: All The Light We Cannot See en SAS: Rogue Heroes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.