Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 7 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

De Netflix-oorlogsserie die overal scoort en filmcritici polariseert

We keken lang uit naar All the Light We Cannot See op Netflix, en waren blijkbaar niet de enigen. De oorlogsserie is een grote hit op Netflix, maar splijt de filmpers in twee kampen.

Aan oorlogsfilms geen gebrek op Netflix, maar series binnen dit genre zijn uiterst zeldzaam. Niet voor niets trok All the Light We Cannot See al miljoenen kijkers voor de première op ‘s werelds grootste streamingdienst.

All the Light We Cannot See op Netflix

De nieuwe oorlogsserie op Netflix is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anthony Doerr uit 2014, dat een bestseller werd. Het verhaal speelt zich af tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog, als de wegen van een blind Frans meisje en een Duitse soldaat elkaar kruisen. Het meisje probeert met haar gezin het bezette Parijs te ontvluchten om te voorkomen dat de nazi’s een legendarische diamant in handen krijgen. Maar dan is er nog die meedogenloze Gestapo-officier.

We wijden in dit artikel meer uit over het plot van de oorlogsserie op Netflix. Door naar de cast van All the Light We Cannot See, want die is indrukwekkend. Onder anderen Mark Ruffalo (Hulk in het MCU), Lars Eidinger (Tatort), Hugh Laurie (House) en Marion Bailey (The Crown) spelen mee. De hoofdrollen in de serie worden vertolkt door het grote acteertalent Aria Mia Loberti en Louis Hofmann (Dark).

Oorlogsserie polariseert filmpers

Met een dergelijk sterke cast en de belofte van een bestseller is het niet opmerkelijk dat deze oorlogsserie op Netflix aanslaat. Volgens filmdatawebsite Flixpatrol is All the Light We Cannot See wereldwijd dan ook de meest gestreamde serie van nu. Maar wat zeggen de recensenten?

All the Light We Cannot See, netflix, oorlogsserie
Mark Ruffalo als Daniel LeBlanc (Afbeelding: Netflix)

Welnu, de filmpers is duidelijk verdeeld in twee kampen. Het ene deel vindt de oorlogsserie onderdoen voor de bestseller. “Het totale ‘show, don’t tell’-principe is – uit een vermoedelijke angst dat het jonge Netflix-publiek de historische context niet snapt – vervangen door een eindeloos benoemen van situaties, gevoelens en thema’s. ‘Het zijn de Amerikanen!’, zegt een personage als D-Day is begonnen. En dan: ‘Freedom is finally coming!’ Juist ja”, schrijft de recensent van de Volkskrant bijvoorbeeld.

Andere critici bejubelen juist de acteerprestaties en geven wel veel sterren. “Louis Hoffman, Mark Ruffalo en Hugh Laurie leveren geweldige prestaties, maar deze worden overschaduwd door de aanwezigheid en het charisma van actrice Aria Mia Loberti”, aldus Chris Joyce van het populaire reviewkanaal Movies and Munchies op YouTube.

Rotten Tomatoes en IMDb

De scores en ratings op filmrecensiewebsites schieten dan ook alle kanten op. Op Rotten Tomatoes scoort All the Light We Cannot See 23% onder filmcritici en 64% onder het publiek. Dit terwijl de recensenten op IMDb samen uitkomen op een verdienstelijke rating van 7,8 uit 10.

Oftewel: oordeel zelf. All the Light We Cannot See is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.