Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

5 ‘over the top’ Amerikaanse films op Netflix voor 4th of July

Het is 4th of July, oftewel Independence Day. De perfecte avond voor ‘over the top’ Amerikaanse films op Netflix.

4 juli is in de Verenigde Staten van Amerika een nationale feestdag ter viering van de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. In deze verklaring werd de onafhankelijkheid tegenover het koninkrijk Groot-Brittannië bevestigd.

Amerikaanse films op Netflix tijdens 4th of July

In Nederland leeft dit totaal niet, maar wij wringen ons in allerlei bochten om er toch iets van te maken. Vijf films om 4th of July vanaf de bank mee te vieren.

1. Django Unchained

Om je filmmarathon tijdens 4th of July te beginnen met een heerlijke film van Quentin Tarantino. De onderlaag drijft de spot met het racistische Amerika (van weleer), maar het is vooral een heerlijk absurdistische western met veel actie en grofheid.

Django Unchained speelt zich af in 1858, een paar jaar voor de Amerikaanse Burgeroorlog. Op een avond in Texas komt een klein slaventransport de premiejager en voormalig tandarts dr. King Schultz (Christoph Waltz) tegen. Onder de slaven bevindt zich Django (Jamie Foxx). Dan ontvouwt zich een meesterlijk avontuur, vol wraak en met bizarre plottwists. Nu te zien op Netflix.

2. American Factory

In deze ijzersterke documentaire laait de hoop op als een Chinees bedrijf een fabriek opent in Ohio. Maar een botsing van culturen lijkt deze hoop te vernietigen.

Veel puurder Amerikaans krijg je het niet op Netflix tijdens 4th of July. De documentaire, gemaakt door Michelle en Barack Obama, is nu te streamen.

3. America: The Motion Picture

George Washington zwaait met een kettingzaag en zijn maat Sam Adams is gek op bier. Samen willen ze de Britten verslaan in deze komische kijk op de Amerikaanse revolutie.

Deze hilarische kost voor 4th of July (met nog aardig wat geschiedenislesjes ook) is voor 14 jaar en ouder nu te zien op Netflix.

4. American Outlaws

Geen 4th of July compleet zonder zoetsappige western. In de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog leidt Jesse James een felle groep boeren (hé, waar hebben we dat meer gehoord deze dagen?) in de strijd tegen een rijke spoorwegbaron. Juist, die wil koste wat het kost kun land inpikken.

American Outlaws, met Colin Farrell en Ali Larter in de hoofdrol, is nu te zien op Netflix. Geen hoogvlieger, wel lekker ‘over the top’ Amerikaans.

5. Reversing Roe

Veel mensen weigeren dit jaar 4th of July te vieren, omdat ze door de nieuwe abortuswet Amerika niet meer als hun Amerika zien. Reversing Roe is een aangrijpende documentaire over dit thema.

Aan de hand van interviews met voor- en tegenstanders van het recht op abortus toont deze film de lange politieke campagne om het Roe vs. Wade-arrest nietig te verklaren. Goed om hier wat achtergrondinformatie over te weten.

Check in dit artikel hoe Amerikaanse celebs vorig jaar Independence Day vierden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.