Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Van viral tweets tot erotische dramafilm: maak kennis met Zola

Meestal vertellen films een origineel verhaal, of ze zijn gebaseerd op een boek, game of in het geval van superheldenfilms vaak comics. De helden van Marvel komen natuurlijk rechtstreeks uit de strippagina’s van het bedrijf gesprongen. Zola pakt het anders aan.

Soms komen er films voorbij met een opvallende basis. Dat geldt ook voor het langverwachte Zola, een nieuw project van filmproductiemaatschappij A24. Midsommar, Moonlight, Ex Machina: het track record van de Amerikanen is ijzersterk. Ze hebben een neus voor opvallende projecten, films waar veel grotere studio’s geen heil in zien.

Zola: gebaseerd op viral tweets

Hun nieuwste project is dus Zola, een erotisch drama dat gebaseerd is op viral tweets. Ja, de complete film is gebaseerd op een Twitter-thread. Maar wat voor één! In oktober 2015 ging een epische Twitter-thread van serveerster en danseres Aziah ‘Zola’ King geheel viral.

In 148 tweets beschreef ze een ruzie met een andere erotisch danseres, met wie ze op een trip naar Florida was gegaan om daar geld te verdienen. Een verhaal dat eindigde in kogels en potentiële mensenhandel. Een soap-opera dat direct al om een verfilming schreeuwde. Een stuk internetcultuur wat je na het lezen niet snel zult vergeten.

Het begin van de epische Twitter-thread (Afbeelding: screenshot Twitter)

#TheStory

De stakes in het verhaal waren hoog en Zola beweerde dat alles echt was gebeurd, hoewel ze sindsdien heeft toegegeven dat de meest heftige details wel ietwat aangedikt zijn. Desalniettemin is het een verhaal dat nog elke dag speelt: Amerika kampt met een enorme seks- en mensenhandel-epidemie. De manier waarop ze alles beschreef maakte het geheel rijp voor wereldwijde aandacht.

De thread ging wereldwijd viral met de hashtag #TheStory, met ook beroemdheden die erop inhaakten. Elke internetgebruiker weet echter dat dergelijke hypes vaak van korte duur zijn. Filmproducenten buitelden over elkaar heen om de thread te verfilmen, maar een film maken duurt minstens een jaar. Raakt men dan nog steeds enthousiast, of zijn we het dan allemaal allang weer vergeten?

Daar gaan we op 30 juni achterkomen, want dan komt Zola eindelijk uit. Aanvankelijk was het de bedoeling dat James Franco de film zou produceren en regisseren. Nadat hij beschuldigd werd van seksueel misbruik, belandde de film op de plank. Zeker gezien de subject matter van het project een pijnlijk iets.

Eerste trailer

In 2018 kondigde A24 aan dat het de film ging distribueren, met Janicza Bravo als regisseur. Nu, bijna drie jaar later, kunnen we dan eindelijk de eerste trailer aanschouwen. Zeker na het lezen van de originele tweets is het een vreemde gewaarwording om het verhaal nu in actie te zien in de vorm van een Hollywood-productie.

Zola ging januari vorig jaar al in première tijdens het Sundance Filmfestival, waar de film positieve reviews kreeg. Na 53 recensies scoort de film nog steeds een zeer degelijke 89 procent op Rotten Tomatoes. Op 30 juni gaan we in de bioscoop ontdekken of de film net zo fascinerend uitpakt als het originele verhaal. En ach, anders hebben we altijd de tweets nog!

Nu beschikbaar: Netflix voegt 8 beroemde films toe

Zola erotische drama film twitter tweets trailer
🤍 (Afbeelding: A24)

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.