Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 15 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

5 ‘hacks’ om eindelijk te stoppen met ongezonde gewoontes

Hou jij je altijd aan je goede voornemens, ook als het geen 1 januari is? Of laat je je toch weer verleiden door die ongezonde gewoontes waarvan je weet dat het beter voor je is om ermee te stoppen? We delen 5 tips om dat voortaan te voorkomen.

Stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten, vaker naar buiten voor een wandeling, het is zomaar een greep uit de dingen waarvan we weten dat ze goed voor ons zijn, maar waarvan de call to action toch vaak uitblijft. Als er een aantal biertjes ingaan, dan krijg je toch trek in die sigaret. En vooruit, ‘s avonds Netflixen in plaats van sporten is toch echt wel een stuk chiller.

Stoppen met ongezonde gewoontes in 5 stappen

Als je jouw patroon van ongezonde gewoontes wil doorbreken, dan is er een vorm van actie nodig. Motivatie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Gemiddeld heb je 66 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren, en die 66 dagen ga je waarschijnlijk ook nodig hebben om jouw slechte gewoontes af te leren.

1. Stel kleine, haalbare doelen

Wil je wat kilo’s afvallen, zorg er dan voor dat jouw doel niet “10 kilo afvallen” is. Wanneer je na een half jaar 8 kilo bent afgevallen, wat al een mooie prestatie is, dan ben je alsnog niet tevreden z omdat je die 10 kilo niet gehaald hebt.

Je kunt beter als doel stellen om 1 kilo af te vallen, en dit tien keer te herhalen. Zo krijg je tien keer een geluksmomentje (je hebt je micro-doel behaald!) en blijf je gemotiveerd om dit te blijven doen.

2. Waarom?

Een andere manier om beter over je doelen na te denken, is door jezelf af te vragen waarom je wil stoppen met deze ongezonde gewoonte. Komt het vanuit intrinsieke motivatie, waarbij de motivatie echt vanuit jezelf komt? Of is er extrinsieke motivatie, waarbij de motivatie vooral vanuit personen van buitenaf komt? Over het algemeen is intrinsieke motivatie een beter uitgangspunt om je doelen te behalen.

3. Maak het jezelf niet te moeilijk

Heb jij een zwak voor de chipsafdeling in de supermarkt? Loop er dan met een grote boog omheen. Haal geen chips in huis, maar koop eens gezondere snacks die je ook lekker vindt. Als je jouw ongezonde gewoontes in de kiem wilt smoren, dan wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. En wees maar eerlijk, de kans dat die zak chips opgaat als je ‘m eenmaal in huis hebt, is groot.

Hetzelfde geldt voor andere doelen. Wil je meer bewegen? Leg dan ‘s avonds je sportkleding alvast klaar, en ga ‘s morgens meteen een rondje lopen. Plan de dagen dat je naar de sportschool wil alvast in, zet het in je agenda of spreek het af met een vriend, en hou je ook echt aan de planning.

5 signalen van je lichaam dat je dagelijks te veel zout eet

4. Betrek je omgeving erbij

Van je vrienden moet je het hebben. Wil jij wat kilo’s afvallen en gaan die liters bier op zaterdagavond daar niet bij helpen, zeg dat dan tegen je vrienden. Leg uit waarom je het doet, en dat jij die bitterballen later op de avond liever een keertje overslaat. Zo maak je de verleiding minder groot, omdat je waarschijnlijk minder vaak nee hoeft te zeggen.

5. Voorkom uitstelgedrag

Hoor jij jezelf vaak “ik begin maandag wel” zeggen of laat jij jezelf in de wintermaanden helemaal gaan zodat je op 1 januari weer kunt beginnen met goede voornemens? Dat is niet de beste manier van werken, aldus Metro. Goede voornemens kunnen namelijk elke dag of zelfs elk moment. Begin vandaag dus met het doorbreken van die ongezonde gewoontes, in plaats van volgende week maandag.

Dit zijn de gezondste diëten volgens voedingsexperts en wetenschappers

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.