Willem Leijgraf
Willem Leijgraf Glory 14 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Van Rico Verhoeven tot Doumbé: dit zijn de 5 beste Glory kampioenen ooit

In 2012 vond het eerste Glory-evenement plaats. Tijdens dat evenement werd ook direct de eerste kampioen gekroond. Inmiddels is de Glory-titel 33 keer uitgereikt en lijken sommige kampioenen onverslaanbaar te zijn. Maar wie hield de titel het langst? Wie verdedigde zijn titel het vaakst? Wie won er meerdere titels? Kortom, wie zijn de 5 beste Glory kampioenen?

Voorafgaand aan Glory 1 in Stockholm was er geen enkele kampioen. Enkel legendes uit het K-1 tijdperk en ambitieuze, talentvolle vechters. Twee voormalig K-1 toernooiwinnaars troffen elkaar die avond. Op het spel stond de heavyweight titel. Semmy Schilt won het gevecht na drie rondes van Errol Zimmerman en werd gekroond tot allereerste Glory kampioen. Schilt was dus de eerste, maar niet de beste. Wie dat wel waren, lees je hieronder.

Rico Verhoeven en de rest: dit zijn de 5 beste Glory kampioenen ooit

5. Artem Vakhitov

De Russische Artem Vakhitov zette in 2013 zijn eerste stappen in de Glory-ring. Eerder had hij in zijn vaderland al een titel op zijn naam geschreven en in zijn eerste Glory-gevecht versloeg hij Luis Tavares met een leverstoot.

Na een kort uitstapje waarin hij twee titels bij twee verschillende organisaties won, keerde hij terug bij Glory. Hij verloor bij zijn terugkeer tegen Saulo Cavalari, maar revancheerde zich een jaar later en won de Glory light heavyweight titel. Hij verdedigde de titel vijf maal in drie jaar, maar werd pas begin dit jaar van de troon gestoten in een extreem spannend gevecht tegen Alex Pereira.

4. Sittichai Sitsongpeenong

De Thaise Sittichai Sitsongpeenong houdt van vechten. Dat blijkt ook wel uit zijn CV. Hij won verschillende toernooien over de hele Wereld en won in 2015 ook het Glory lightweight contender tournament. Maar de Thai committeerde zich niet aan Glory alleen.

Hij trad tussen zijn Glory partijen door regelmatig op bij de Aziatische organisatie Kunlun, waar hij eveneens succesvol was. Bij Glory verloor hij nog zijn eerste titelgevecht, maar een jaar later veroverde hij dan toch de lightweight titel ten kosten van Robin van Roosmalen. Ondanks uitstapjes naar Azië, verdedigde Sitsongpeenong zijn titel vijf maal. In 2019 ging het toch mis. De Thai verloor van Marat Grigorian.

3. Cedric Doumbé

Fransman Cedric Doumbé betrad de Glory-ring in 2015, maar was niet succesvol in zijn eerste gevecht onder de Glory-vlag. Een half jaar later keerde hij terug en versloeg hij Murthel Groenhart voor de eerste keer. Hij vocht datzelfde jaar nog acht(!) keer en won alle acht gevechten.

Aan het einde van 2016 kroonde hij zich voor de eerste keer tot Glory welterweight kampioen. Hij versloeg Nieky Holzken tijdens Glory: Collision. Zijn eerste titel verdedigde hij twee maal succesvol, maar verloor vervolgens van rivaal Murthel Groenhart via een split decision. Doumbé vocht zichzelf letterlijk terug en heroverde de welterweight titel in 2019. Deze titel heeft hij opnieuw drie keer succesvol verdedigd en het is de vraag wie de Fransman van de troon kan stoten.

2. Alex Pereira

Hij is de eerste Glory champ-champ. Alex Pereira kwam binnen met een knal toen hij in 2014 het contender toernooi wist te winnen, maar hierna verloor hij twee Glory-gevechten op rij. Hij keerde terug naar Brazilië en won daar een titel. Daarnaast wist hij latere UFC kampioen Israel Adesanya twee maal te verslaan. Een keer op brute wijze via een prachtige linkerhoek. Het was voldoende om terug te keren in de Glory-ring.

Bij zijn terugkeer in 2017 tijdens het Glory 40 contender toernooi won hij de halve finale, maar moest hij in de finale het hoofd buigen voor Yousri Belgaroui. Desalniettemin vocht hij aan het einde van dat jaar voor de titel. Hij versloeg de Canadees Simon Marcus en haalde zijn revanche door zijn titel twee maal succesvol te verdedigen tegen Belgaroui.

Hij herhaalde het kunstje nog drie maal en won tussendoor de interim Glory light heavyweight titel. Deze veroverde hij begin dit jaar definitief ten koste van nummer 5 op onze lijst Artem Vakhitov. Nu staat Alex Pereira opnieuw tegenover de Rus en heeft hij de ambities om Rico Verhoeven van de troon te stoten.

1. De koning van Glory: Rico Verhoeven

Rico Verhoeven is de bekendste en grootste Nederlandse vechtsporter op dit moment. In 2012 maakte hij zijn Glory debuut tijdens een heavyweight grand slam toernooi. Hij verloor in de kwartfinale van titelhouder Semmy Schilt, maar hij liet zich niet van de wijs brengen. Verhoeven bleef hierna ongeslagen in Glory en verdiende een kans op de titel na zeges op Gokhan Saki en Peter Aerts.

In 2014 veroverde de toen nog Prince of Kickboxing de heavyweight titel. Hij versloeg Daniel Ghita via jurybesluit en stond zijn Glory-titel nooit meer af. Geen enkele heavyweight kreeg Verhoeven van de troon en hij werd terecht omgedoopt tot King of Kickboxing. Hij verdedigde zijn titel uiteindelijk acht keer in totaal en won sinds zijn gewonnen titelgevecht in 2014 alle partijen die hij onder de Glory-vlag vocht. Wie kan hem stoppen? Wat ons betreft zijn dit de vijf kanshebbers.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.