Willem Leijgraf
Willem Leijgraf UFC 5 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Israel Adesanya is hard op weg om een UFC-legende te worden

Hij is op dit moment de dominante UFC-kampioen in de middleweight divisie en vecht tijdens UFC 259 voor de light heavyweight titel. Israel Adesanya is van plan zonder verliespartijen kampioen te worden in twee gewichtsklassen en uit te groeien tot de allerbeste in de sport.

Via Lagos, Nigeria en Ghana settelde de familie Adesanya in Nieuw-Zeeland. Een film over Muay Thai maakte de jonge Israel enthousiast voor de vechtsport, maar op de middelbare school was hij meer geïnteresseerd in Japanse anime-series als Death Note en Naruto. Hij werd daarnaast veel gepest tijdens deze periode. Iets wat hem aanzette tot de start van zijn carrière als vechtsporter.

Net tekort voor Glory-goud

Israel Adesanya vocht zijn eerste wedstrijd in 2010 en won. De geboren Nigeriaan bleef vervolgens winnen en veroverde een plekje op Glory 15 in Istanbul waar hij tegenover de Belg Filip Verlinden stond. Hij verloor die avond, maar haalde zijn revanche op de Belg tijdens een evenement in China.

The Last Stylebender vocht en won vervolgens tien gevechten op rij in Nieuw-Zeeland, waar hij woonde en trainde. De huidige Glory-kampioen Alex Pereira bleek te sterk voor de Nieuw-Zeelandse Nigeriaan, maar opnieuw herpakte Adesanya zich. Hij won veel partijen en werd opnieuw uitgenodigd om te komen vechten op een Glory-evenement.

Adesanya nam deel aan het Glory middleweight toernooi, waarbij de winst een titelgevecht zou opleveren. De halve finale kwam The Last Stylebender door en in de finale stond hij opnieuw tegenover Belgaroui. Via een jurybesluit in zijn voordeel won de man uit Nieuw-Zeeland het toernooi. Drie maanden later stond hij tegenover Jason Wilnis, die op dat moment de Glory kampioen was in de middleweight divisie. De partij werd verloren door Israel Adesanya en vervolgens verloor hij hierna opnieuw op brute wijze van Alex Pereira die hem knock-out sloeg. Adesanya beëindigde zijn kickbokscarrière met twee verliespartijen.

Israel Adesanya ongeslagen naar de UFC-titel

Was dit het einde voor Adesanya in de vechtsport? Nee, in tegendeel zelfs. De stijlvolle kickbokser timmerde hard aan de weg met zijn MMA-carrière. Toen hij de kickboksring achter zich liet, was Adesanya ongeslagen met 11 gewonnen partijen en had hij twee kampioenschappen en een UFC-contract op zak.

In de UFC debuteerde hij dichtbij huis, in Australië. Hij won die avond via KO van Australiër Rob Wilkinson en maakte vervolgens veel indruk. Israel Adesanya was zelfverzekerd, berekend in de kooi en bleef winnen. Een jaar na zijn UFC-debuut was hij de hoofdact toen hij vocht tegen UFC-legende Anderson Silva.

Israel Adesanya UFC
Israel Adesanya in een eerder UFC-gevecht tegen Robert Whittaker. (Afbeelding: EPA / Michael Dodge)

De ongeslagen Adesanya had zijn strepen verdiend en de combinatie van zijn kwaliteiten in de kooi en zijn sterrenstatus leverde hem een titelgevecht op. In een bruut gevecht waarin The Last Stylebender het vooral in de eerste rondes lastig had, won hij uiteindelijk van Kelvin Gastelum en werd hij gekroond tot interim UFC-kampioen. Een half jaar later werd hij de onbetwiste kampioen toen hij op indrukwekkende wijze de toen regerend kampioen Robert Whittaker knock-out sloeg in de tweede ronde.

UFC-legende in wording

Israel Adesanya heeft zijn UFC middleweight titel inmiddels tweemaal succesvol verdedigd. Hij won in een redelijk afwachtend gevecht via een jurybesluit van Yoël Romero, maar trakteerde de fans op een masterclass tijden zijn gevecht tegen de Braziliaan Paulo Costa. Adesanya kwam geen moment in de problemen en won dit gevecht via een knock-out in de tweede ronde. Daarna deed hij alleen nog wel iets wat hem nogal wat kritiek opleverde.

5 epische UFC-gevechten die wij in 2021 willen zien

Nu is The Last Stylebender klaar voor een nieuwe uitdaging: de light heavyweight titel. Deze is momenteel in handen van de Pool Jan Blachowicz. Hij werd vorig jaar tot UFC-kampioen gekroond door Dominick Reyes knock-out te slaan. Een gevaarlijke tegenstander voor Adesanya met veel kracht in zijn vuisten. Dit weekend staan ze tegenover elkaar.

Israel Adesanya vs Jon Jones

De light heavyweight-titel is voor Adesanya een opstapje naar meer. Zo sprak de geboren Nigeriaan uit dat hij naast de middleweight en de light heavyweight titel ook de heavyweight titel in de UFC wil veroveren. Daarnaast steekt Adesanya zijn haat naar levende UFC-legende Jon Jones niet onder stoelen of banken en wil hij het liefst de heavyweight titel veroveren tegen Jones. Aan ambitie is dus geen gebrek. Israel Adesanya is op weg om de allerbeste aller tijden te worden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.