Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 3 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Wijnmakerij Chateau Amsterdam is nu ook een culinaire hotspot

Chateau Amsterdam is geen nieuwkomer in Amsterdam Noord. Sinds 2017 verzamelt deze urban winery de beste druiven uit Europa en maakt hiervan op eigen bodem meer dan 20 verschillende wijnen. In Amsterdam, voor Amsterdam. Na hun verhuizing naar een voormalig vleesverwerkingsbedrijf om de hoek is de winery, naast hun proeflokaal, uitgebreid met een culinaire hotspot. Ik nam fijnproever Mirjam mee om samen zoveel mogelijk wijnen en gerechten uit te kunnen proberen en dit is ons verslag.

De rauwe urban sfeer merk je meteen als je ernaartoe rijdt. Je slalomt tussen bedrijfspanden, voormalige autogarages en machinefabrieken en de straten liggen nog open. Met de lichtsnoeren op hoeken van straten, jongeren op straat en gedempte basgeluiden die uit gebouwen komen, krijgen we echt dat ‘vrijdagavond gevoel’; hier valt een gave spot te ontdekken.

Winkel en wijnmakerij

We komen binnen in de winkel waar de Amsterdamse wijnen te koop zijn. Het is ons meteen duidelijk dat de wijn hier centraal staat. Als we doorlopen, staan we ineens in een grote industriële ruimte die je het gevoel geeft bij een wijnboer te gast te zijn. Een wijnboer die ook een restaurant exploiteert, een voor Nederland vernieuwend concept.

Amsterdamse wijnmakerij Chateau Amsterdam na verhuizing nu ook culinaire hotspot
De grote industriële ruimte geeft het gevoel bij een wijnboer te gast te zijn (Afbeelding: Chateau Amsterdam)

Ons oog valt als eerste op de vaten die te zien zijn door een glazen wand. De trots en ambitie van dit familiebedrijf straalt hiervan af. Hier worden druiven geblend in een indrukwekkende collectie vaten. Ze werken met vaten van staal, hout, beton en zelfs terracotta. In hun eigen inhouse-lab experimenteren en innoveren ze om de druiven om te toveren naar speciale wijnen. Deze zijn stuk voor stuk uniek in hun soort en passend bij 3 karakters: de vader (sterk en diep), de zoon (rebels en net even anders) en de kleinzoon (toegankelijk en soepel).

Amsterdamse wijnmakerij Chateau Amsterdam na verhuizing nu ook culinaire hotspot
Een indrukwekkende collectie vaten (Afbeelding: Chateau Amsterdam)

Het concept is helder, de ruimte is helder. De hal is open en groots, maar allesbehalve kil. De ruimte is opgedeeld in zones: het proeflokaalgedeelte, de bar en het restaurant. Voor wie van voldoende ruime, personal space en toch intimiteit houdt, is dit een goede optie. Als het restaurantgedeelte vol zit, hoor je wel veel geluid, maar er is meer ruimte tussen de tafels dan bij veel kleinere restaurants. Zo hoef je niet het gesprek van de buren te volgen.

Het restaurant

Het proeflokaal was op de vorige locatie al een succes, het ontbrak alleen nog aan een goede bite. Nu er meer ruimte is, kon deze droom worden waargemaakt. De ondernemers wilde een horeca-locatie neerzetten die echt, puur, authentiek en innovatief aanvoelt. Wat je ziet in de wijnen moest ook de basis worden voor het restaurant. Chefkok Joey Baal (bekend van Toscanini) bleek bij uitstek in staat om de smaken te creëren die passen bij deze wijnen.

Amsterdamse wijnmakerij Chateau Amsterdam na verhuizing nu ook culinaire hotspot
Chefkok Joey Baal maakt net als bij Toscanini fijnbesnaarde Italiaanse gerechtjes (Afbeelding: Chateau Amsterdam)

Hij vertelt ons zijn persoonlijke verhaal; hij kent de eenvoud van eten vanuit zijn jeugd toen er voornamelijk macrobiotisch werd gekookt. Zelf houdt hij meer van rijkere gerechten maar wel zonder de eenvoud los te laten. In zijn keuken regeren schoonheid, passie en kleur. Hiermee creëren Joey en zijn team uitstekende Italiaanse gerechten die goed passen bij de wijnen van het chateau.

Amsterdamse wijnmakerij Chateau Amsterdam na verhuizing nu ook culinaire hotspot
Amsterdam-Noord heeft er weer een aanwinst bij. (Afbeelding: Chateau Amsterdam)

We krijgen verschillende gerechten voorgeschoteld, van oesters naar vlees en vis, pasta, gecombineerd met een reis door twee generaties wijn (vader, zoon, kleinzoon). Niet gekunsteld, wel prachtig opgemaakt. Authentiek en zeer smaakvol.

Conclusie: ga naar Chateau Amsterdam

Amsterdam-Noord heeft er weer een aanwinst bij. Mijn tafelgenoot en ik waren allebei zeer te spreken over zowel klassiekere wijnen als de spannende, meer experimentele wijnen. Bij de wijnen heb je de keus uit tal van smaakvolle, goed uitgevoerde gerechten. Chateau Amsterdam is zeer de moeite waard om een keer te bezoeken!

Bekijk de website van Chateau Amsterdam hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.