Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Eten & Drinken 10 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

In dit restaurant met Michelinster eet je voor 4 euro

Wie met een kleine portemonnee wil ervaren wat fine dining is, kan voor vier euro eten bij een mini-restaurant dat onlangs met een Michelinster werd bekroond. Al moet je dan wel weer sparen voor een vliegticket naar Mexico.

In Mexico-Stad liggen honderden taco-restaurantjes, maar er heeft er maar één een Michelinster. El Califa de León is drie bij drie meter groot en reserveren is niet nodig. Je kunt er gewoon in de rij gaan staan voor een taco, geserveerd op een plastic bordje. Ook mét Michelinster kost hij nog steeds maar 4 euro.

Taco-restaurantje in Mexico-Stad wint Michelinster

Het inmiddels wereldberoemde gerecht van het taco-restaurantje in kwestie, El Califa de León, zit vrij eenvoudig in elkaar. Hij bestaat uit een handgemaakte taco, een lapje varkens- of rundvlees en één van de twee sauzen naar keuze: hete rode saus of net zo hete groene saus. 

El Califa taco 4 euro michelin restaurant mexico
Sterrenmaaltijd voor 4 euro (Afbeelding: El Califa)

Het geheim van deze taco is volgens chef Rivera Martínez de bereiding van het vlees. Hij gooit het dun gesneden lapje vlees op een grill van 360 graden. Na een paar minuten (hoeveel precies wil hij niet zeggen), draait hij hem om, gaat er wat zout op, knijpt hij een halve limoen erover uit en schuift hij het op een taco. ‘Eso es todo’ – dat is alles.

Wereldberoemd of niet: taco El Califa blijft 4 euro

Met een prijs van vier euro waren de taco’s in El Califa de Leon voor Mexicaanse begrippen aan de dure kant. Dit komt doordat de chef vlees van goede kwaliteit inkoopt. Sinds de toekenning van de Michelinster kan hij natuurlijk veel meer voor een taco vragen. Martinez heeft echter geen peso-tekens in zijn ogen. ‘De prijzen blijven hetzelfde. Als deze formule goed is voor een Michelinster, dan is er voor ons geen reden om te veranderen.’ Buen chico – goeie gozer, die Martinez.

Ook bijzonder: onderwater dineren in Noorwegen

Bijzonder dineren, maar dan op een hele andere manier, kan ook in dit onderwaterrestaurant in Noorwegen. Het menu van de chef is ongeveer vijftig keer duurder dan in Mexico, maar daar krijg je wel 18 gangen voor.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.