Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 11 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Review: subliem Grieks restaurant in Amsterdam, zónder mixed grill

KAIA is een nieuw Grieks restaurant in Amsterdam-Zuid. Hier schijn je modern Grieks te kunnen eten, niet die verderfelijke mixed grill dus, in combinatie met goede cocktails en lekkere muziek. Manners at vorige week bij een restaurant met een Michelinster, en deze week is het de beurt aan KAIA, dat bekroond is met een vermelding in de GaultMillau.

Een koude maartse wind snijdt door onze jassen heen terwijl we onderweg zijn naar KAIA. Vanaf het moment dat we het restaurant binnenstappen hebben we het vakantiegevoel dat we kennen van het nachtleven van Athene of Mykonos.

Het moderne interieur is strak en simpel met een mooie aankleding van sfeerverhogende lampen en designmeubilair. Onze aandacht wordt direct getrokken door de open keuken en we nemen dan ook plaats aan de bar vanaf waar we de chef op haar vingers kijken. 

Restaurant én uitgaansgelegenheid

Gedreven creëert deze Griekse haar magie, terwijl om haar heen de eetzaal compleet bezet raakt en de gasten zich laven aan cocktails, wijnen en hapjes. De muziek staat een tandje harder dan in het gemiddelde restaurant; KAIA is een restaurant én een uitgaansgelegenheid.

De menukaart, een ode aan Griekse fusion met moderne accenten en lokale ingrediënten, prikkelt onze nieuwsgierigheid. We beginnen met een twist op de klassieke steak tartare, gevolgd door de lachanodolmas, savooiekoolbladeren gevuld met romige rijst en een heerlijke avgolemonosaus.

Bij dit Griekse restaurant in Amsterdam komen passie en moderne finesse samen
De oesters zijn goed (Afbeelding: KAIA)

Waar we ook eten, we bestellen altijd een paar oesters, die steevast dienst doen als benchmark. Normaal eten we de oesters altijd au naturel om zo beter hun pure smaak te kunnen proeven en vergelijken. Ze komen nu echter ongevraagd in een vinaigrette, waar we ze gelukkig eenvoudig uit kunnen halen. Niets mis met het sausje hoor, maar zo proeven we ze alsnog zoals de lieve heer ze bedoeld heeft en ze smaken geweldig. 

Uitzonderlijk lekker lamsvlees

Het hoofdgerecht in dit Griekse restaurant in Amsterdam overtreft onze verwachtingen. Drie verschillende bereidingen van lam, elk met een unieke textuur en smaakbeleving, vullen ons bord. De kwaliteit en finesse van het vlees zijn echt heel goed, zulk mals vlees eet ik zelden en de smaak is ook perfect in balans. Echt uitzonderlijk goed.

De avond wordt gecompleteerd door een reeks sublieme cocktails. De cocktailkaart, recent geüpdatet met nieuwe creaties, overtuigt met unieke smaken en perfecte balans. Onze favoriet is toch wel KAIA’s variant op de klassieke margarita, oranje van kleur en met een uitstekende rokerige mezcal. 

KAIA is meer dan een restaurant. Het is een beleving die je meeneemt naar de zonovergoten Griekse keuken, met een eigentijdse twist. De gepassioneerde chef, de gezellige drukke ambiance en de culinaire hoogstandjes maken van KAIA een parel in Amsterdam Zuid. Enige minpuntje is dat je niet goedkoop uit bent. 

Reserveren in Grieks restaurant KAIA in Amsterdam

Conclusie: een aanrader voor wie op zoek is naar een bijzondere avond vol smaakvolle verrassingen. Klik hier om naar KAIA’s website te gaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.