Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 11 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als steward of stewardess

Dagelijks de wereld overvliegen, vertoeven in hotels tegen betaling en tijdens je werk verblijven in een zonnig oord? Voor een steward of stewardess is dat de dagelijkse realiteit. Lijkt het je wat? Dit salaris verdien je als cabin attendant.

Is vliegen niets voor jou, maar ben je wel op zoek naar een goedbetaalde baan op mbo niveau? Dit salaris kun je verwachten in de best betaalde mbo banen.

Carrière als steward(ess)

Als steward of stewardess heb je een aantal belangrijke taken. Eén daarvan is het waarborgen van de veiligheid aan boord van het vliegtuig. Daarnaast kan iedereen bij jou terecht met vragen en je bent servicegericht. Zo help je bijvoorbeeld met het voorzien van eten en drinken en met bagage in de bagagevakken opruimen.

Eenmaal aangekomen in het land van bestemming, dan ontvang je in dienst bij KLM per dag een dagtoelage. Dat wil zeggen dat je op je bestemming per dag een bedrag krijgt voor bijvoorbeeld maaltijden en vervoer.

Klinkt een baan als steward(ess) je als muziek in de oren? Dan moet je aan een aantal eisen voldoen, lezen we in de vacature voor cabin attendent. Zo heb je onder andere een havo- of mbo 4 diploma nodig, het is belangrijk dat je kunt zwemmen en je hebt een lengte van minimaal 1.58 meter en maximaal 1.90 meter. Daarnaast zijn er uiterlijke eisen: je ziet er verzorgd en representatief uit en wanneer je een uniform draagt, mag je geen zichtbare piercings, tandversieringen of tatoeages hebben.

Het salaris van een steward of stewardess

Mocht je nog steeds enthousiast zijn, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten op welk salaris je kunt rekenen. Per luchtvaartmaatschappij kunnen de bedragen verschillen, maar rond jij succesvol de basiscursus af bij KLM? Dan kun je rekenen op een startsalaris van 2.842,54 euro per maand. Voordat je de training hebt afgerond krijg je ook een vergoeding. De opleidingsvergoeding bedraagt 1.721,07 euro. Daarnaast ontvang je een winstdeling tot 20 procent bovenop je salaris, een eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding en 32 roostervrije dagen.

Natuurlijk kun je ook bij andere luchtvaartmaatschappijen terecht voor een carrière in het vliegtuig. Bijvoorbeeld bij Transavia. Daar bedraagt het bruto startsalaris voor een steward of stewardess 2.330,19 euro per maand, vanaf 1 mei 2024.

Dit salaris verdien je met de populairste bijbanen in Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.