Felix Decavel
Felix Decavel Tech 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp onthult nieuwe functie die Twitter overbodig maakt

Moederbedrijf Meta heeft aangekondigd aan dat WhatsApp binnenkort een update krijgt die Twitter het vuur aan de schenen moet leggen. Naast het versturen van versleutelde berichten zal het nu ook mogelijk zijn om ‘kanalen’ te volgen van bekende personen of organisaties. Onder meer Manchester City en Barcelona FC zijn al aan boord.

De functie heet ‘Updates’ en zal in een nieuw tabblad onderaan WhatsApp te vinden zijn, naast de gebruikelijke privé-chats. In principe is het net zoals een nieuwsfeed op Twitter en Facebook, maar worden posts na 30 dagen automatisch verwijderd.

WhatsApp wil Twitter achterna

In het begin van de nieuwe functionaliteit zullen alleen bekende personen en organisaties een zogeheten ‘kanaal’ kunnen opstarten. Na verloop van tijd echter, zal WhatsApp deze mogelijkheid uitbreiden naar alle gebruikers.

In plaats van een contact toe te voegen via telefoonnummer, zullen gebruikers kunnen zoeken naar specifieke individuen en organisaties. Sportteams, overheidsfunctionarissen en accounts gewijd aan hobby’s en interesses zijn slechts een greep uit de toekomstige opties. Eigenaren van zogenaamde ‘kanalen’, kunnen mensen ook uitnodigen via directe links.

Updates

WhatsApp-eigenaar Meta zei dat Premier League-winnaars Manchester City en de Wereldgezondheidsorganisatie zich al hebben aangemeld. Maar uiteindelijk zal iedereen zijn eigen kanaal kunnen maken. Berichten van kanalen kunnen tekst, foto’s, video’s en polls bevatten en verschijnen in het nieuwe tabblad ‘Updates’.

whatsapp, meta, twitter, updates, kanalen, nieuwe functie
(Afbeelding: Meta)

Als je op een update in je feed tikt, lijken deze kanalen op een normale WhatsApp-chat, alleen zonder de mogelijkheid om berichten terug te sturen. Meta is van plan deze kanalen te lanceren met “toonaangevende wereldwijde organisaties en geselecteerde organisaties.” Voorlopig zal de nieuwe functie alleen in Colombia en Singapore uitgerold worden. Maar de komende maanden komt de Twitter-killer naar andere landen en wordt het maken van kanalen beschikbaar gemaakt voor meer gebruikers. Wanneer Nederland aan de beurt is, is helaas nog niet bekend.

In ieder geval is het Meta menens om van WhatsApp meer dan alleen een berichtenserivce te maken. Onlangs kreeg de app nog een langverwachte nieuwe feature, maar de optie om kanalen van bekende personen en organisaties te volgen, moet eens en voor altijd het vuur aan de schenen van het geplaagde Twitter leggen. Check de mededeling op de website van WhatsApp voor alle info over de update.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.