Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 9 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Wallen onder je ogen? 13 tips om er een einde aan te maken

Veel mannen krijgen er al vrij jong mee te maken: wallen onder de ogen. Juist omdat het direct opvalt werkt het ontsierend en kan het je onzeker maken. Gelukkig is er niet altijd sprake van een gezondheidsprobleem en kan er vaak wat aan worden gedaan. Aan de hand van enkele simpele tips laten we je zien hoe je het probleem aanpakt en je er weer fris uit komt te zien.

13 tips voor mannen met wallen onder de ogen

In de meeste gevallen zijn donkere kringen onder je ogen eerder een cosmetisch probleem dan een gezondheidskwestie. Vaak wordt gedacht dat het een teken van te weinig slaap is, maar ook andere oorzaken kunnen een rol spelen. Natuurlijk kun je met make-up de zaak gaan camoufleren, maar er zijn veel betere methodes om het probleem echt aan te pakken.

1. Zorg voor voldoende slaap

Een gebrek aan slaap veroorzaakt meestal geen donkere kringen onder de ogen, maar het kan wel zorgen voor een bleke huid. Hierdoor vallen de wallen onder de ogen extra op. Heb je de kans om er wat vroeger in te gaan, doe dat dan. Je zult zien dat het resultaat niet lang op zich laat wachten.

2. Verander je voeding

Naast het drinken van genoeg water is het belangrijk om voeding te consumeren dat collageen ondersteunt. Collageen is een lijmvormend eiwit en een onderdeel van het bindweefsel in het lichaam. Met andere woorden zorgt het voor een strakke huid. Door te letten op de ingrediënten van je voeding kun je de aanmaak van collageen ondersteunen en de kans op het ontstaan van bekende wallen onder de ogen verminderen. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om juist ingrediënten te gebruiken die hyaluronzuur bevatten. Deze stof stimuleert de aanmaak van collageen. Kies uit de onderstaande lijst en de wallen onder je ogen behoren tot de verleden tijd.

  • sinaasappels
  • broccoli
  • aardbeien
  • spruitjes
  • kiwi’s
  • bloemkool

3. Allergieën

Hooikoorts en andere allergieën kunnen een zwelling van de huid onder de ogen veroorzaken. Dit kan resulteren in het donker worden van de huid waardoor wallen onder de ogen extra zichtbaar zijn. In het meest gunstige geval kan je huisarts je antihistamine zoals cetirizine en loratadine voorschrijven.

4. Stop met roken

Waarschijnlijk de tip die je niet wil horen: stop met roken. Tabak heeft een funeste invloed op de huid. Het beschadigt niet alleen de huid, maar het breekt ook heel effectief het collageen af, waardoor je versneld wallen onder de ogen krijgt.

4. Een extra kussen tijdens het slapen

Wallen onder de ogen worden vaak veroorzaakt door vochtophoping. Aan de ene kant kan dat wijzen op minder goed functionerende nieren, aan de andere kant is je slaaphouding ook bepalend voor de ophoping van vocht onder je ogen. Leg een extra kussen onder je hoofd om zo de afvoer van vocht te stimuleren. Een ander bijkomend voordeel is dat je stukken relaxter ligt te slapen.

6. Kalmeer je eczeem

Als je last hebt van eczeem kan dat invloed hebben op je huid. Die wordt dunner waardoor de wallen onder je ogen juist worden benadrukt. In veel gevallen is de oplossing van het probleem eenvoudig: voorkom dat je in aanraking komt met schoonmaakmiddelen. Ook op het oog gewone producten als wol kunnen eczeem veroorzaken of versterken.

7. Zorg voor meer lichaamsbeweging

Het stimuleren van de bloedsomloop kan de vorming van wallen onder de ogen verminderen. Een goede bloedsomloop stimuleert ook de afvoer van afvalstoffen, zodat deze niet onder de huid worden opgeslagen. Meer bewegen, dus.

8. Niet in je ogen wrijven

Het lijkt minder logisch dan het klinkt, maar door te wrijven in je ogen beschadig je de bloedvaten in je huid. Het gevolg is een verdikking die snel zichtbaar kan zijn.

9. Gebruik zonnebrandcrème

UVA-stralen kunnen diep in je huid doordringen en schade aan het elastine en collageen veroorzaken, waardoor je huid er snel oud uit gaat zien. Een goede zonnebrandcrème is dan ook onmisbaar ter voorkoming van wallen onder je ogen.

Huismiddeltjes voor het behandelen van donkere kringen

Bovenstaande tips kunnen helpen om het ontstaan van wallen te voorkomen. Er zijn ook andere manieren om het probleem te lijf te gaan.

10. Bloedvaten laten krimpen

Gebruik een koud kompres op je ogen gedurende ongeveer 20 minuten. De kou kan de wallen zichtbaar verminderen en de bloedvaten doen krimpen. Dit kan resulteren in een vermindering van de verkleuring van de huid.

11. Aloë vera

Aloë vera heeft ontstekingsremmende eigenschappen en een hydraterende werking naast de bekende voorkoming ouderdomseffecten. Breng een klein beetje aloë vera-gel onder je ogen aan en masseer de huid lichtjes. Laat het tien minuten intrekken en reinig de bewuste plek met een schone doek of een watje.

12. Kokosolie

Van kokosolie is al eeuwen bekend dat het een vochtregulerende werking op de huid heeft. Ideaal als middel tegen de bekende wallen onder je ogen. Natuurgenezers zweren er zelfs bij en stellen dat het gebruik van maagdelijke kokosolie bijzonder effectief is bij de bestrijding van donkere kringen. Wrijf een paar druppels op de huid onder de ogen en laat het de hele nacht intrekken.

13. Tomatensap en citroensap

Volgens een studie uit 2012, is lycopeen het antwoord op huidproblemen. De stof die met name in tomaten wordt gevonden, zou bijzonder gunstig zijn voor de huid. Voorstanders van natuurlijke genezing raden aan om gelijke delen tomatensap en citroensap te mengen en dit mengsel vervolgens gedurende ongeveer 10 minuten onder de ogen op de huid aan te brengen. Spoel het daarna met koud water af. Doe dit tweemaal per dag gedurende een periode van twee tot drie weken en je bent verlost van die wallen onder je ogen.

Komkommer

Het meest bekende middel tegen wallen onder je ogen: schijfjes komkommer. Komkommers bevatten veel cafeïnezuur, een stof die het vasthouden van vocht, dat vaak optreedt als gevolg van te veel zout, vermindert. Komkommerschijfjes op je ogen werken tegen een gezwollen huid of wallen onder je ogen. Dit is geen fabeltje.

Healthline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.