Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 9 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Een tweedehands Audi A4 kopen? Dit is wat je moet weten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de Audi A4.

De Audi A4 B8

De legendarische vier ringen van het Audilogo op het stuur is iets waar veel mannen van dromen. Het Duitse merk straalt zakelijkheid en luxe uit. Het interieur van Audi is altijd een feestje en de Audi A4 B8 is vier jaar nadat de productie gestopt is nog altijd een strakke verschijning, maar hoe verstandig is het om een tweedehands Audi aan te schaffen?

Een zakelijke tweedehands auto

De Audi A4 B8, geleverd tussen 2007 en 2015, is een strakke en zakelijke verschijning. De Audi beschikt over een mooi afgewerkt interieur zoals we van Audi gewend zijn. Het interieur geeft met zwarte en grijze tinten een zakelijke indruk. De A4 was er in limousine versie (vanaf 2007) en als Avant (vanaf 2008).

Tweedehands Audi A4
NetCarShow

Geen cabriolet versie want die gaf Audi de naam A5. Audi had veel keuze met betrekking tot de motoren in zowel benzine als diesel. Met vermogens tussen de 120 en 333pk. De krachtigere motoren waren ook leverbaar met Audi’s befaamde Quattro systeem. Let wel op, vierwielaandrijving kost aanzienlijk meer brandstof in vergelijking met de voorwielaandrijvers.

Waar op te letten?

De Audi A4 B8 is geen probleemloze auto. Met name de aandrijflijn heeft een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. De TFSI-benzine motoren van de Volkswagen Groep staan bekend om het olieverbruik. Dit is bij de A4 met name bij de tweeliter motoren een probleem. Des te recenter het bouwjaar is des te beter de motoren geworden zijn, maar het blijft een pijnpuntje. Ook de versnellingsbak heeft de nodige punten.

De zeventraps automaat schakelt goed, maar als er wat mee aan de hand is, kost dit veel geld. Let op bijgeluiden en of de transmissie goed terugschakelt. Er was ook een handgeschakelde versie beschikbaar alleen veel mensen kozen bij de aanschaf voor de DSG-automaat. Dit past ook beter bij de luxe die de auto biedt. Bij de handgeschakelde Audi bolides zijn de koppelingen een aandachtspunt. Interesse in een Audi A4? Goed proefrijden dus!

Versies van de Audi A4

De A4 heeft een hoop opties beschikbaar. Het S-line pakket die de auto een stuk sportiever laat ogen en in het onderstel wat dingen aanpast is een aanrader. Wel moet je een liefhebber zijn van sportief rijden anders is de demping wat aan de harde en stugge kant. Voor de echte sportieveling heeft Audi een pareltje van een motorblok geleverd. De 3.0 TFSI met 272 pk! Dit geeft de dikste versie van de Audi A4 een sprinttijd van 5,5 seconden naar de honderd. Dit blok is pas beschikbaar vanaf 2012 en vervangt het 3.2 liter blok wat 265 pk levert.

Tweedehands Audi A4
Tweedehands Audi A4 Avant NetCarShow

Het motorblok ligt achter de vooras wat de auto een lange motorkap geeft. Het plaatsen van de motor achter de vooras heeft voor de wegligging grote voordelen. De Audi stuurt erg goed en mits in combinatie met een krachtige motor zorgt dit voor een zeer sportieve auto.

Aanschaf

Is het verstandig om een Audi A4 aan te schaffen? Voor wie van luxe en afwerking houdt zeker. De dieselvariant is een stuk betrouwbaarder dan de beruchte TFSI blokken uit die tijd. Houd er wel rekening mee dat premium merken ook premium prijzen rekenen als het om onderhoud gaat. Mits de motor en transmissie in goede staat zijn, koop je vanaf ongeveer 8.000 euro een hele strakke bolide.

Een jong gebruikte A4 kost ongeveer het dubbele. Voor dit geld krijg je een mooie premium bolide met ruimte, looks en goede rijeigenschappen.

Een tweedehands auto kopen

Mocht je daadwerkelijk op zoek zijn naar een tweedehands auto, let dan goed op. Niet iedereen is te vertrouwen en daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Wij hebben hier zes essentiële dingen op een rijtje gezet en vertellen je hier waarom je niet blind moet afgaan op de kilometerstand. Tot slot kun je hier lezen hoe je voorkomt dat je te veel betaalt voor een tweedehands auto. You’re welcome!

Tweedehands Audi A4 interieur
Tweedehands Audi A4 interieur NetCarShow

Toch geen tweedehands Audi A4 kopen?

Ben je toch niet zeker over deze Duitse bolide? Misschien past een Renault Clio dan beter bij je. Of wat dacht je van een BMW 3-Serie?

Autoblog

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.