Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 3 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Een tweedehands Renault Clio kopen? Dit is wat je moet weten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de Renault Clio.

Een tweedehands Renault Clio

Met de komst van de nieuwe Renault Clio is dit een mooi moment om het populaire vorige model (de Renault Clio IV) onder de loep te nemen. Met een spraakmakend uiterlijk en goede rijeigenschappen een zeer succesvol model. Ook als tweedehands. De Renault Clio was er in drie varianten (exclusief de GT en R.S.), de pittige diesel, zuinige driecilinder benzine of als 1.2 liter benzine. Maar aar moet je op letten bij het aanschaffen van een tweedehands Clio occasion?

Aandrijflijn

Allereerst is het belangrijk om te besluiten of je een diesel of benzine wilt rijden. Het verschil in karakter is namelijk groot. De diesel pakt goed op onderin het toerenbereik en voelt daarom potig aan. Verder is de dieselvariant scherp aan te schaffen dankzij de afschrijving die de milieubelastende diesels met zich mee brengen. Het 1.5 liter blok is wat luidruchtiger dan de benzine varianten en levert 90 of 110Pk.

De benzine uitvoering, met een 0.9 TCE blok, is een stuk stiller. Dit blok beschikt over evenveel pk als de 1.5 diesel maar voelt minder vlot aan. De driecilinder moet merkbaar harder werken om de Franse auto in beweging te krijgen. Uit de uitlaat komt dan een zacht driecilinderroffel en dat klinkt een stuk rustiger in vergelijking met het dieselgeluid. Verder was er ook een 1.2 liter zestienklepper benzinemotor verkrijgbaar met een schamele 75 pk.

Tweedehands Renault Clio Estate
De Renault Clio Estate NetCarShow

Besluit verder of je een handgeschakelde vijfbak of een automaat wilt rijden. Automaten zijn een stuk schaarser en duurder. De Clio is er altijd als een vijfdeurs, de hendel voor het achterportier zit wel weggestopt waardoor het als een driedeurskoets oogt. Er is een hatchback en estate versie. De estate versie is een stuk ruimer dan de hatchback die wat aan de krappe kant is op de achterbank.

Betrouwbaarheid

De Renault Clio is een zeer betrouwbare auto. Controleer wel bij aanschaf altijd alle elektronica. De ruitenwissers en sensoren met betrekking tot de accu geven soms problemen. Er is verrassend weinig aan te merken op de vierde generatie Clio als het om betrouwbaarheid gaat! Dit is in het verleden wel eens anders geweest en Renault bewijst met deze auto dat ze beter kunnen.

Comfort

De auto is niet zoals een hoop Franse auto’s zacht geveerd, wat een beetje ten koste gaat van het comfort. Wel geeft dit geeft hele goede rijeigenschappen met name in het bochtenwerk. De auto heeft een uitstekend onderstel en voelt sportief aan. Als je veel snelwegkilometers moet maken krijg je wel te maken met wat windgeruis die de Clio genereert op hoge snelheid.

Tweedehands Renault Clio interieur
Het interieur van de Renault Clio NetCarShow

Het interieur is ruim voldoende, de materiaalkeuze is prima en het MediaNav of R link infotainment systeem werkt goed. Het stuur is als kunststof beschikbaar, maar een met lederen bekleed stuur is aan te raden. De stoelen bieden voldoende steun en de optionele midden-steun maakt het helemaal af.

Aanschaf

Je hebt al een Renault Clio vanaf 5.000 euro. Een nette Clio kost ongeveer 10k en voor dit geld koop je een leuke auto met plezierige rijeigenschappen en goede betrouwbaarheid. Je hebt niet de ruimste in zijn segment maar wel de knapste, de auto is overigens door een Nederlander getekend, en daarmee is de Renault Clio niet voor niks het bestverkochte automodel in Nederland (2017)!

Toch geen tweedehands Renault Clio kopen?

Ben je toch niet zeker over deze Franse bolide? Misschien past een Volvo V40 dan beter bij je. Of wat dacht je van een BMW 3-Serie?

Tweedehands Renault Clio R.S.
NetCarShow

AutoblogAutoRAI

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.