Martyn de Jong
Martyn de Jong Health 20 maart 2018

Krachttraining is hét geheim om oud te worden

Een nieuw onderzoek afkomstig van The Journal of the American Geriatrics Society, bevestigde wat we al wisten op het gebied van sport en ouderdom. Wanneer je op latere leeftijd zowel mentaal als fysiek fit wil zijn, doe je er goed aan om nu naar de sportschool te gaan. Oké, straks mag ook. Eerst kijken wat de wetenschap er achter is.

Hoe ouder je wordt, des te meer jouw spieren zullen krimpen. Ook het brein zal deze dans niet ontspringen, er ontstaan namelijk kleine gaatjes, zogeheten laesie. Dit is heel normaal, zelfs al op middelbare leeftijd. Wanneer men nog ouder wordt, zullen er echter steeds meer op het toneel verschijnen en dit is wanneer men last begint te krijgen van cognitieve problemen.

Manners_ Gezond oud worden_ (3)

Gaatjes in je hersenen, klinkt heftig, niet? In de praktijk is het minder extreem dan het klinkt, maar de gevolgen zijn absoluut te merken. Om dit tegen te gaan, is sport een zeer effectief middel, aldus de wetenschappers.

Krachtraining en fitheid op oudere leeftijd

Door te blijven bewegen in de vorm van bijvoorbeeld wandelen of fietsen, kun je het volume van je hersenen doen toenemen, alleen heeft dit geen effect op die eerdergenoemde laesie. Om dit deel aan te pakken zul je iets zwaarder aan de bak moeten met krachttraining. Door twee keer in de week te trainen, kregen de onderzoekers het voor elkaar om de witte materie van de hersenen af te laten nemen waarmee de hersengezondheid juist weer toenam. Dit is cruciaal voor jouw mentale gesteldheid op latere leeftijd.

Manners_ Gezond oud worden_ (2)

Dus door nu te sporten, pluk je daar later de vruchten van. Jouw fysieke en mentale conditie zullen aanzienlijk beter zijn. Ook zul je meer potjes armworstelen kunnen winnen in het bejaardentehuis, hetgeen jou de oude baas van de groep zal maken. Voordelen alom. Altijd op de hoogte blijven van onze fitness-artikelen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief.

 

Reageer op artikel:
Krachttraining is hét geheim om oud te worden
Sluiten