Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 14 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom je je autoverzekering niet elke maand moet betalen

Het leven is al duur genoeg en lijkt alleen maar duurder te worden. Het is dus belangrijk dat je slim met je centen omgaat. Daarom zetten we de beste tips om te besparen op je autoverzekering op een rij.

Verzekeringen zijn van die kostenposten waar je niet omheen kunt als je wilt voorkomen dat je onvoorziene schades zelf moet betalen. Niet alle verzekeringen zijn verplicht, maar je auto verzekeren is dat wel. Je moet minstens een autoverzekering met WA-dekking (wettelijke aansprakelijkheid) hebben.

Bespaartip 1: vergelijk elk jaar opnieuw

Je zoekt één keer alles uit en je hebt er geen omkijken meer naar, denk je. Toch is het niet slim om de jaren erna niet meer te vergelijken. Je wensen en je situatie veranderen vaak door de jaren heen. Bovendien loont het om eens te kijken of je ergens anders een lekkere welkomstkorting krijgt, een betere dekking of gewoon in totaal een lagere premie betaalt dan nu. Vergelijk dus elk jaar opnieuw de verzekeringen. Vaak kun je bij een goede rijstijl en flink wat schadevrije jaren korting bij je verzekeraar lospeuteren.

Bespaartip 2: zorg dat je niet oververzekerd bent

Niet alleen je wensen en je situatie kunnen veranderen, je auto wordt ook ouder. En hoe ouder jouw bolide, hoe minder je vergoed krijgt. Een allriskverzekering dekt niet meer dan de dagwaarde als je oudere auto total loss is, dus dat is alleen slim als je auto maximaal vijf jaar oud is. Auto’s ouder dan zes jaar kun je ook alleen verzekeren voor WA+ (beperkt casco) en ouder dan tien jaar is alleen WA voldoende. Laat je verzekering dus vooral meeveranderen naarmate de leeftijd van je auto omhooggaat.

Bespaartip 3: betaal je premie per jaar

Als je rente wil besparen, betaal je je premie niet per maand maar per jaar. Natuurlijk moet je dat bedrag wel kunnen betalen, maar als dat kan, is het vrijwel altijd voordeliger om te doen. Je kunt je premie ook fors verlagen door je eigen risico te verhogen. Alleen doen als je al een hele tijd schadevrij rijdt. Zorg dan wel dat je voldoende geld achter de hand hebt om een eventuele schade te kunnen betalen.

Bespaartip 4: voorkom dubbele dekking

Lees altijd de kleine lettertjes om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent. Dat is natuurlijk zonde van je geld. Er valt vaak meer onder de WA-dekking dan je denkt. Als je recent een nieuwe auto hebt gekocht, heb je waarschijnlijk pechhulpdekking via de autodealer. Als je al een rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking hebt, hoef je hier natuurlijk geen aanvullende autoverzekering voor af te sluiten.

Bespaartip 5: claim niet altijd schade

Een kleine schade kun je vaak beter zelf betalen dan deze claimen bij je verzekeraar. Als je om een vergoeding vraagt, gaat het namelijk ten koste van je schadevrije jaren en dat wil je liever niet.

Meer weten over het afsluiten van een autoverzekering? Ontdek de voordelen van de autoverzekering van Univé.

In samenwerking met Univé

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.