Stijn Kuster
Stijn Kuster Geld & Carrière 14 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Vijf Nederlandse 2-euromunten die meer waard zijn dan 2 euro

Dat de ene valuta meer waard is dan de ander, weten de meesten wel. Zo is 1 euro gelijk aan 4,67 Poolse zloty. Toch zijn er ook 2 euromunten die veel meer waard zijn dan de nominale waarde. Deze vijf Nederlandse 2-euromunten wil je in je portemonnee vinden.

Dat de munten veel meer waarde hebben, komt doordat ze zeldzaam zijn. Deze munten willen verzamelaars graag aan hun collectie toevoegen. Sommige zijn meer dan 1.000 euro waard.

Nederlandse 2-euromunten die meer waar zijn dan 2 euro

Eerder maakten we al een deel 1, deel 2 en deel 3 van 2-euromunten die veel meer waard zijn dan 2 euro. Deze waardevolle munten zijn allemaal herdenkingsmunten. Ieder land mag van de Europese Centrale Bank twee herdenkingsmunten per jaar uitgeven.

Investeren in NFT’s: zo verdiende Berry duizenden euro’s met digitale apen

Ditmaal lichten we vijf munten uit die iets minder zeldzaam en waardevol zijn dan de vorige. Daarentegen vind je ze wel sneller tussen je wisselgeld. De munten zijn allemaal door Nederland uitgegeven en hebben meer waarde dan 2 euro.

1. Nederland 2011

Ter ere van het wereldberoemde boek Laus Stultitiae (Lof der zotheid1511) van de Nederlandse filosoof Desiderius Erasmus, werd een herdenkingsmunt uitgegeven. Zowel Erasmus als Beatrix zijn afgebeeld op de munt.

Nederlandse, 2-euromunt, meer waard, 2 euro
(Afbeelding: ECB)

De 2-euro komt uit 2011 en is in oplage van 4 miljoen stuks uitgegeven. Ondanks dat-ie dus niet echt zeldzaam is, ligt de waarde rond de 10 euro.

2. Nederland 2013

Naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden is een speciale 2-euromunt uitgebracht. In het ontwerp zijn de zeven monarchen die Nederland heeft gehad afgebeeld: koningin Beatrix, koningin Juliana, koningin Wilhelmina, koning Willem III, koning Willem II, koning Willem I en koning Willem-Alexander.

Nederlandse, 2-euromunt, meer waard, 2 euro
(Afbeelding: ECB)

De munt is uitgegeven in 2013 in een oplage van 3,5 miljoen exemplaren. De waarde ligt nu rond de 5 euro.

3. Nederland 2012

Om het 10-jarige bestaan van de euromunt te vieren, is van alle Eurolanden een speciale 2-euromunt geslagen. De Nederlandse munt is te herkennen aan de tekst ‘Nederland’.

(Afbeelding: KNM)

Met een oplage van 3 miljoen exemplaren is ook deze munt niet echt zeldzaam. De waarde ligt rond de 5 euro.

4. Nederland 2015

Voor de 30e verjaardag van de Europese vlag werd een 2-euromunt geslagen met zo’n zelfde constructie. Ieder Europees land kreeg dezelfde munt met de naam van het land erboven.

(Afbeelding: KNM)

De Nederlandse 2 euro is in een oplage van 1 miljoen stuks geslagen. De waarde ligt nu rond de 3,50 euro. Goed bewaren, wordt vanzelf meer waard.

5. Nederland 2014

In 2013 werd Beatrix opgevolgd door haar zoon Willem-Alexander. Ter ere van deze gebeurtenis werd een speciale 2-euromunt geslagen. Beide monarchen zijn op de munt afgebeeld.

Nederlandse, 2-euromunt, meer waard, 2 euro
(Afbeelding: ECB)

De munt werd een jaar later, in 2014, uitgegeven. In totaal zijn er 1 miljoen exemplaren in omloop gekomen. De waarde ligt nu rond de 3,50 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.