Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 5 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom je de dag niet met koffie moet beginnen

Uit eerder onderzoek blijkt dat koffie kan helpen tegen overgewicht. Heeft te maken met bruin vet. Maar dat betekent niet dat het goed is om er je dag mee te beginnen.

Begin jij je dag wel met een lekker kopje koffie, om even goed wakker te worden? Waarschijnlijk wel. Hoe lekker de koffie je ook zal smaken, volgens voedingscoach Graeme Tomlinson is het een gewoonte die je, als je wil afvallen, beter maar snel kunt afleren. Volgens hem is deze gewoonte een indirecte dikmaker. Zeker in combinatie met de bekende granola- of mueslireep, die veel mannen erbij naar binnen werken, en melk. Daarnaast krijg je volgens hem sneller een hongergevoel dan na een voedzaam ontbijt als havermout.

Volgens voedingscoach Graeme Tomlinson is de mueslireep en het kopje koffie geen goede vervanging van de reguliere maaltijd. Wellicht heb je, kort na het ontwaken, waarschijnlijk geen tijd of zin om een volledig ontbijt te bereiden. Toch is dat wel een beter idee, al doe je het de avond ervoor. Het aantal calorieën dat je via die snelle hap binnen krijgt, is namelijk net zo groot als dat van een complete warme maaltijd.

Koffie en granolareep als ontbijt vs. een warme maaltijd

De onderstaande infographic laat de waarde van het aantal calorieën zien van een Starbucks-koffie en granolareep in vergelijking met de voedingswaarde van een normale maaltijd, in dit geval paella. Niet dat je dat nou in de morgen moet eten als je wil afvallen, maar het gaat puur even om het perspectief.

“Als er een enquête wordt uitgevoerd met de vraag welke optie de meeste calorieën zou bevatten, zullen de meeste respondenten zeggen dat de koffie met de mueslireep aanzienlijk minder calorieën bevat”, zegt Tomlinson. Daar zit dan ook het grootste probleem volgens de voedingsexpert. Het is onwetendheid en dus mag er meer aandacht worden besteed aan de kennis van de voeding. Want wat je denkt dat gezond is, is het niet altijd. Het gaat volgens hem om feiten en het zou minder moeten gaan om wat men denkt te weten.

Afvallen begint met weten wat je eet

Als je wil afvallen of probeert op gewicht te blijven, is het dus belangrijk dat je weet wat je allemaal naar binnen werkt. Dat kun je doen door achteraf op de verpakking te kijken, maar dan ben je al te laat. Wat je beter kunt doen is, vooraf je ontbijt bepalen en maken. Kortom, meal preppen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Check deze 7 gezonde voedingsmiddelen tijdens je ontbijt en deze vier kleine maar effectieve aanpassingen. Die koffie komt later wel. Dit onderzoek liet al zien waarom dat sowieso een beter idee is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.