Martyn de Jong
Martyn de Jong Gezondheid 11 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Deze tips versimpelen jouw meal prep aanzienlijk

Meal preppen is de kunst van maaltijden in bulk klaarmaken om zodoende tijd te besparen. Ook is het een effectief middel om jouw voeding op de rails te houden. Sommigen doen het een paar maanden per jaar, anderen doen het alleen tijdens bulk/cut fases. Wat in elk geval vast staat, is dat het veel tijd kost; ondanks dat het sneller is dan alle maaltijden los bereiden. Daarom vind je hier een aantal tips waar je misschien nog niet aan had gedacht.

[RELATED_ARTICLE article_id=”267865″]

Stomen in plaats van koken

Water laten koken, groente erin doen en wachten tot het gaar is, duurt beduidend langer dan groente stomen. En voor het behoud van voedingswaarden en smaak is stomen ook nog eens de grote winnaar. Neem daarom voortaan een grote pan en doe er een vingerkootje aan water in, samen met de groenten. Zet het vuur lekker hoog met een deksel op de pan en laat het een paar minuten gaan. Je hebt geen speciale stoompan of iets dergelijks nodig. Gewoon jouw standaard pan waar je ook water in zou koken.

Koop een rijstkoker

De meeste preppers zijn niet vies van een flinke hoeveelheid rijst in de week. Alleen duurt het bereiden hen soms iets te lang. Je kunt uiteraard kant-en-klare rijst kopen, alleen is dat weer minder goed voor de portemonnee. Een rijstkoker koop je echter voor 2 tientjes en deze scheelt jou een hoop tijd. Je dumpt er gewoon wat rijst in met een vleugje water, zet hem aan en voor je het weet, is jouw rijst klaar. Deze rijst is ook altijd perfect gegaard. Zo simpel kan het zijn.

Spray jouw olie

Deze tip scheelt misschien niet per se tijd, maar het is wel weer een vorm van gemak en calorieënbesparing. In plaats van jouw olijfolie in de pan te druppelen, doe je er verstandig aan om bij de supermarkt een flacon met spraydop te kopen. Hiermee spray je in enkele seconden jouw pan vol. Het voordeel is dat je de olie gelijkmatiger verdeelt en beduidend minder nodig hebt. 1 Eetlepel olijfolie bevat namelijk 123 calorieëen, waar je met een spray slechts 2 ml zult gebruiken voor één pan.

Afblussen

Als je niet van slappe groenten houdt (zoals de meesten), is het verstandig om ze na het koken meteen af te blussen onder een koude kraan. Hiermee voorkom je die smaakloze, slappe hap en kun je ze meteen al in een bakje bewaren zonder een natte bodem condens.

[RELATED_ARTICLE article_id=”245431″]

Knip jouw kip

Sporters bereiden grote hoeveelheden kip per week, wat erg tijdrovend en irritant werk is. Een schaar versnelt echter het proces enorm. In plaats van stukje voor stukje te snijden op een snijplank, kun je beter een schone keukenschaar pakken en de kip in kleine blokjes boven de hete pan knippen. Dit bespaart afwas en verkleint de kans op besmetting via snijplanken, messen etc. Ook is kip in blokjes sneller gaar dan als filet. De kans dat de binnenkant nog rauw is na het koken, neemt hiermee ook aanzienlijk af. Vergeet alleen niet jouw schaar weer grondig te reinigen voor hij weer in de keukenla eindigt.

De bovenstaande afbeelding is dus verleden tijd.

Vis ontdooien?

Diepvries vis is ideaal voor prep meals. Koolvis, kabeljauw en tilapiafilet zijn daarom ook populaire en goedkope keuzes voor in de prepmaaltijden. Wat men vaak echter niet weet, is dat je de vis niet vooraf hoeft te ontdooien. Neem de witvis rechtstreeks uit de diepvries en plaats het bevroren in de koekenpan met een deksel. Roteer na ongeveer 5 minuten en bak de andere kant tot het geheel klaar is. In +- 10 minuten is jouw diepvriesvis gaar.

Herhaling

Uiteindelijk is herhaling hetgeen wat voor snelheid in jouw preps zal zorgen. Maak er daarom een persoonlijke challenge van om zo effectief mogelijk te werk te gaan. Je zult merken dat je op den duur geheel gedachteloos te werk gaat. En juist die ontspannen flow maakt het preppen heel wat minder vervelend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.