Redactie
Redactie Eten & Drinken 6 jun 2016
Leestijd: 4 minuten

Creëer de perfecte homebar met deze essentials

Een homebar kan in alle soorten en maten komen – een gigantische kelderunit hoeft echt niet de standaard te zijn – en is naast een mooie toevoeging aan het vrijetijdsleven ook een bijzonder cool item voor in je interieur.

Om een complete homebar op te zetten, heb je drie essentieels nodig: een drankvoorraad voor een compleet aanbod sterke dranken en cocktails, tools & glazen en de bar zelf. Precies in die volgorde vind je de juiste essentials hieronder. Uiteraard kun je het zo gek maken als je wil. It’s up to you!

Drank

Wodka
Wodka in de basis kleur- en min of meer geurloos. Waar je bij bijvoorbeeld whisky diep in de buidel moet tasten voor een bijzonder smaak, voldoet een fles Ketel One of Pure Green wodka vrijwel altijd. Ook zijn er wodka’s met smaak te krijgen, mocht je willen afwisselen.

Gin
Twee flessen gin is perfect. Eén met een iets sterkere smaak (Bombay Sapphire, Hendrick’s of Damrak) en een fles die zich beter leent om te mixen, zoals het Londense Beefeater.

Bourbon
Eén fles bourbon is voldoende. Voor de kleinere portemonnee is Early Times een goede optie. Voor een fles Knob Creek betaal je iets meer, maar daar krijg je wel een heerlijke bourbon voor terug.

Scotch
Tja, Schotse whisky; een homebar is absoluut niet compleet zonder een mooie whisky. Geen idee welke je moet aanschaffen? In de Manners’ guide voor een startende drinker, lees je alle ins en outs over het koperen drankje.

[RELATED_ARTICLE article_id=”265122″]

Tequila

De hoofdpijnbezorger tijdens een avondje uit, maar ook een basisingrediënt voor klassieke cocktails zoals de Margarita. Arette Blanco is een aanrader.

Rum
Twee flessen; een lichte en een donkere. Rum wordt – zeker tijdens zomerse dagen – fanatiek gedronken in de vorm van heerlijke cocktails.

Vermout
Om de compleetheid van een thuisbar te garanderen, heb je een fles vermout nodig. Zeker gezien het drankje weer helemaal terug is. Een rode (zoet/Italiaans) en een witte (droog/Frans). Het Nederlandse Willem’s Wermoed is een aanrader. De Manhattan-cocktail is een klassieker en maak je zo.

Cocktails
Indien je serieuze cocktails aan je gasten wil serveren, heb je serieuze ingrediënten nodig. Sowieso moet er een fles oranje likeur op je bar pronken. Denk aan Cointreau of Grand Marnier. Ook nodig: siroop, bitters, Grenadine, limoensap, citroensap, olijven, tonic water, cola en marasquinkersen.

Glazen & tools

6-10 cocktail- of Martini-glazen
Ga niet voor de reusachtige varianten, maar hou het bescheiden. Hoe lomper het glas, hoe lastiger het voor jouw gasten is om in stijl te genieten van een drankje.

5 Old Fashioned-glazen
Old Fashion-glazen, in Nederland ook wel tot whiskyglazen omgedoopt, voelen ontzettend lekker in de hand en zijn van essentieel belang voor de whiskydrinkers.

6-10 Longdrinks
Tientallen drankjes vragen om longdrinks. Meestal zijn dit toegankelijke, frisse drankjes die zonder moeite naar binnen worden gewerkt door de liefhebbers van zoetigheid.

Ice Bucket
Elke keer naar de vriezer lopen om ijsblokjes te pakken zodra je vrienden een drankje willen, is niet echt een optie. Een ice bucket helpt je van dit probleem af. Ga voor een variant met een cool uiterlijk, zodat ‘ie op rustige momenten ook prima kan floreren op je bar. En onthoud: cold is the key!

Shaker
Je hoeft niet direct diep in de buidel te tasten voor een shaker, maar het maakt je bar wel compleet. Begin met een kleintje, waar één of twee drankjes in kunnen. En zorg dat ‘ie goed sluit.

Schenkkan
Een kan staat mooi op een bar, maar is ook een fijne toevoeging op het moment dat je lastige drankjes moet inschenken.

Snijplank + keukengerei
Dit zijn de minst sexy attributen van je homebar, maar wel noodzakelijk om een cocktail te maken.

Cocktailset
Mocht je alles in dezelfde smaak willen, dan is een cocktailset een mooie uitkomst. Er zijn tal van sets verkrijgbaar, in alle denkbare kleuren en materialen.

De bar

Het type bar is volledig afhankelijk van het budget, ruimte en smaak. Wij zijn fan van een stijlvolle en kleine variant die in elke woonruimte toepasbaar is, maar je kunt natuurlijk ook flink uitpakken. Nog geen idee wat bij jou past? De gallery hieronder geeft een indruk van de mogelijkheden.

Cocktails

De onderstaande poster toont een visueel overzicht van vrijwel elke denkbare cocktail. Leer de classics uit je hoofd en spiek op de poster als je next level wil gaan voor speciale gasten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.