Redactie
Redactie Eten & Drinken 4 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Cigar Stories #5: drank vs. sigaar

Een sigaar roken is als een goede whisky drinken; het vereist kennis en liefde. De komende weken legt sigarenliefhebber Ambroos Broer van CigarRadar.com in zes blogs uit hoe je van een voorzichtig geïnteresseerde roker verandert in een heuse pro. Oftewel: cut through the fog!

Klik hier voor alle cigar Stories van Ambroos.

‘Daar zit je dan in bad met de juiste sigaar, goed geknipt en perfect aan het branden. Simpelweg genieten. Na een paar trekjes krijg je alleen een behoorlijke dorst. Hop, het bad uit en opzoek naar een drankje dus. Maar wat past eigenlijk het beste bij zo’n mooie sigaar?

Je hebt vast weleens gehoord of gezien dat een glas whisky de perfecte sigarenpartner is. Dat kan zeker het geval zijn, maar dit is geen vast gegeven. In sommige gevallen juist een mismatch. Er liggen meer kapers op de drankkust om de titel ‘beste sigarenliefje’ op te eisen. Omdat de sigaar geen monogame lover is, mogen het er meerdere zijn.

Matchen

Naast whisky kunnen cognac, rum, port, bier, koffie en zelfs wijn goed gecombineerd worden met een sigaar. De truc van het matchen is het vinden van balans. Schrik niet, voor deze vorm van balans hoef je geen yogamat aan te schaffen. Het is vooral belangrijk dat de één de ander niet overheerst. En aangezien in deze artikelen de sigaar voorrang heeft, mag je die ook voorrang geven in het paren met drank.

Een Highland single malt scotch is veel te overheersend naast een milde sigaar. Terwijl een lichte witte wijn juist smaak verliest bij een stevige, volle sigaar. Ierse whisky, cognac, rum en port zijn weer goede metgezellen van medium-bodied sigaren. Wanneer je sterke drank drinkt, is het verstandig er een glas water naast te zetten. Zo kun je de intensiteit van de drank nog een beetje afzwakken indien het de de sigaar overheerst.

Koffie en bier gaan ook prima met een sigaar en ook daar is het verstandig om de intensiteit met elkaar te matchen. Zo passen cappuccino en pils beter bij een milde sigaar en espresso en een trappist weer beter bij een stevig exemplaar. Maak vervolgens nog wel een keuze. Bier en koffie tegelijkertijd drinken is alleen weggelegd voor de buitengewoon speciale medemens.

Pale Cuban

Een persoonlijke favoriete combinatie is een medium-bodied sigaar met een India Pale Ale. Een fruitig geurend doch droog biertje gaat erg goed samen met een makkelijk wegtrekkende Cubaan met karakter. Ik noem het een Pale Cuban.

Sigaren kun je natuurlijk ook lekker met de kopse kant in een glas whisky of cognac dopen. Misschien heb je dat iemand weleens zien doen of is het je aangeraden. Ondanks dat het kan overkomen als een heel goed plan, is dit in werkelijkheid het equivalent van cola mixen met een dertig jaar oude single malt, en daar is geen woord Chinees bij.

Concluderend mag gesteld worden dat het paren van drank en sigaren goed valt te vergelijken met intieme seks. Zolang beide partijen elkaar goed aanvoelen en aanvullen, kan dat tot groots en oneindig genot leiden. Salud!’

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.