Redactie
Redactie Horloges en accessoires 19 apr 2016
Leestijd: 6 minuten

How to wear: de ring

Men zegt wel eens dat een horloge het enige sieraad is voor de man, maar dat is niet waar. Het is wel zo dat je met een horloge bijna altijd en overal aan kunt komen: sportief, vintage, subtiel, oversized: het kan allemaal. Dat is met een ring wel anders, maar dat neemt niet weg dat een ring een prachtige accessoire kan zijn.

Welke ringen kun je dragen?

Net als bij horloges vind je ook bij ringen veel verschillende stijlen in een grote variatie aan kleuren en in diverse materialen. Maar welke ring kun je nu dragen? Globaal gezien heb je de keuze uit een ring (eentje die om de ringvinger wordt gedragen), een duimring en een pinkring. Die laatste twee varianten zijn zeldzamer onder mannen maar daarom niet per definitie minder tof.

De ringvinger ontleent zijn naam aan het sieraard: in verreweg de meeste gevallen wordt een ring om de ringvinger gedragen. Niet in de laatste plaats omwille van de functionaliteit. Een ring om de wijsvinger bijvoorbeeld, zorgt voor praktische bezwaren aangezien je jouw wijsvinger nu eenmaal vaker gebruikt dan je ringvinger. Ook in het modebeeld kan het vreemd ogen om een ring om een andere vinger dan de ringvinger te dragen. Koop jij voor het eerst een ring, speel dan op safe en ga voor eentje om je ringvinger.

[Foto’s: Trendhim]

Je hebt keuze uit verschillende stijlen: basic, gedecoreerd of een zegelring, bijvoorbeeld. Onder basic verstaan wij een uit één deel bestaande ring zonder verdere versiering. Een gedecoreerde ring kan voorzien zijn van een decoratieve structuur, gravure of een steen. Met een steen dien je naar onze mening op te passen. Het is voor mannen niet gebruikelijk. Hoewel wij niet zover willen gaan als een steen af te raden, loop je met een diamant in je ring al snel het risico op een vrouwelijke of patserige uitstraling. Beide wil je voorkomen, dunkt ons.

Hoe draag je jouw ring?

Less is more is iets om te onthouden bij het dragen van een ring, er vanuit gaande dat jij een gangbare casual en/of formele stijl hebt. Loop jij ook buiten de festivals rond in een bohemian outfit, dan opteer je wellicht voor meerdere of meer extravagante ringen. Bij een gangbare, algemene stijl, adviseren wij om de ring ingetogen te houden. Jouw ring is namelijk altijd prominent zichtbaar en een goede stijl herkent men aan de details. Als een man een ring draagt, valt hij sowieso wel op. Een ring is nu eenmaal niet (meer) zo veelvoorkomend als een horloge.

Zoek je een ring die jouw voorkomen van extra elan voorziet maar desondanks niet opvalt, ga dan voor een glad en mat exemplaar. Dit is altijd een stijlvolle en goed draagbare keuze: hij kan vrijwel altijd en overal gedragen worden. Door te kiezen voor een dikker exemplaar zorg je al voor voldoende extra nadruk. Ook met je materiaalgebruik kun je op eenvoudige wijze een statement maken. Zilver is de veiligste keuze. Roségoud en goud zijn gewaagder en moeten bij je stijl passen. Waag jij je aan (rosé)goud, overweeg dan een slanker model: opvallen doe je toch wel.

Wie zich graag hult in trendy streetstyle of dikke denim, kan gerust kijken naar een ring met decoratie. Decoratie kan zijn: een subtiel materiaalgebruik (bijvoorbeeld een inlay van hout of een ander materiaal), een gestileerde gravure of een patroon/structuur. Hoe meer edgy jouw stijl, hoe extravaganter de ring kan zijn. Houdt echter altijd in gedachte dat de ring een accessoire is die is bedoeld om jouw look af te maken, niet om te domineren.

Dan is er natuurlijk nog de zegelring: van oudsher dé chique ring voor mannen van gegoede stand. Een zegelring beschikt altijd over een gravure (in edelmetaal) of een intaglio (in edelsteen). De zegelring heeft van origine een functie: documenten voorzien van een zegel. Daarnaast groeide het dragen van een zegelring uit tot een traditie onder mannen van betere komaf. Onder leden van de adel, bourgeoisie en aristocratie is een zegelring vaak nog een must-have accessoire. Maar wees gerust: jij als man van normale komaf kunt ‘m ook prima dragen. Het enige wat jij je af moet vragen is of een zegelring past bij de rest van jouw look. Je kunt een zegelring in toegankelijke vorm dragen (plain, zonder gravure of intaglio, ook bekend als cachetring) of klassiek met een gravure of intaglio van iets dat je tof vindt. Ook een familiewapen is veel voorkomend bij een zegelring.

[Foto’s: Men Today]

Aan welke hand draag je een ring?

Aan het dragen van een ring, kleven bepaalde etiketten. Een verlovingsring, bijvoorbeeld, wordt altijd aan de andere ringvinger gedragen dan waaraan de uiteindelijke trouwring wordt gedragen. Traditie schrijft voor dat de trouwring aan de linker ringvinger wordt gedragen, dus gaat de verlovingsring traditiegetrouw aan de rechter. Ben je niet op zoek naar een verlovingsring, dan mag je dit natuurlijk vergeten.

Een zegelring wordt doorgaans aan de linkerhand gedragen. Een duidelijke reden hiervoor is er niet, maar het kan te maken hebben met het feit dat de meeste mensen rechtshandig zijn en de ring prefereren aan de niet-dominante hand. Dat is wat ons betreft tevens het uitgangspunt wanneer je een ring als accessoire draagt: kies voor je niet-dominante hand, dat is een stuk eenvoudiger. Echte regels zijn er niet, maar natuurlijk kun je zelf een beetje spelen in combinatie met je horloge: horloge en ring aan dezelfde hand of juist niet? Er is geen goed of fout: alleen jouw voorkeur. Overigens wordt een zegelring voor de drager vanuit traditie op de kop gedragen. Dit zodat wanneer je een zegel aanbrengt, deze voor de lezer in de juiste positie staat. Maar hey: als jij jouw zegelring lekker zelf wilt bekijken, draag je ‘m gewoon rechtop. Niemand zal je veroordelen.

Alternatief: pinkring of duimring

Wie op wil vallen, kan een pinkring of duimring dragen. Dit zal voor veel dragers net een stapje te ver zijn; het is immers per definitie extravaganter. Zeker een duimring is een echte blikvanger: hij is per definitie groter van formaat en een ring om jouw duim zal werkelijk iedereen opvallen. Er zijn ontzettend veel vooroordelen over de duimring. Zo werd-ie vroeger in Azië gebruikt om macht aan te geven, was de ring in bepaalde beroepen een soort code en zegt men dat een duimring in de gay scene wordt gebruikt om beschikbaarheid aan te geven. Niet bepaald een ongecompliceerd ringetje, dus. Je moet voor jezelf bepalen of jij je hier iets van aantrekt.

Ook over de pinky ring doen veel verhalen de ronde. Ook de pinkring wordt geassocieerd met geaardheid en status. Het enige dat historisch gezien écht vast staat, is dat studenten uit betere families bij hun afstuderen vaak een pinkring cadeau kregen als herinnering aan hun prestatie. In de 19de en 20ste eeuw werd de pinky ring vooral een symbool voor gangsters. Stijvolle gangsters, dat wel. Wellicht werd mede daardoor de pinkring populair onder jongere generaties. Een pinkring heeft een zekere rebelsheid maar wel met klasse. Hij doet ‘t vooral goed in een twenties/thirties inspired outfit maar hoe je ‘m wilt dragen, is wederom aan jou.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.