Jeremy Brouwer
Jeremy Brouwer Horloges en accessoires 19 apr 2016
Leestijd: 4 minuten

Zo gebruik je jouw parfum optimaal

Het sprayen van een goed parfum maakt hoogstwaarschijnlijk onderdeel uit van je dagelijkse routine. Het juiste parfum zegt iets over je persoonlijkheid en gaat bij langer gebruik echt bij je horen. De keuze is enorm. We gaan je uiteraard niet vertellen welk parfum je moet dragen, want een geur is zeer persoonlijk. We gaan je wél vertellen hoe je jouw parfum of eau de parfum/toilette optimaal draagt.

Het verschil tussen parfum en eau de toilette

Parfum, niet te verwarren met eau de parfum, bevat het hoogste percentage geurbestanddelen variërend van ongeveer 20% tot 40%. Een echt parfum is veelal niet te verstuiven, maar wordt gedruppeld. Een paar druppels zijn voldoende om de hele dag lekker te ruiken.

In eau de parfum zit een oplosmiddel zoals alcohol of in sommige gevallen water om de geur beter te laten verspreiden en oplossen. Eau de parfum bevat ongeveer 10% tot 20% geurbestanddelen. Deze geur blijft ondanks de lagere concentratie van de bestanddelen voor de meeste mannen lang genoeg hangen. Dit varieert natuurlijk van merk tot merk en per persoon, want hoe lang een geur blijft hangen, is ook afhankelijk van de huid. Let wel: voor alle vormen van (eau de) parfum geldt dat als jij ‘m niet meer ruikt, anderen dit wellicht nog wel doen.

Eau de toilette is doorgaans weer een stukje goedkoper dan eau de parfum. Met geurbestanddelen die 5% tot 10% van het geheel vormen, is eau de toilette een stuk minder ‘puur’. Over het algemeen kun je stellen dat de geur van een eau de toilette minder lang blijft hangen dan die van een eau de parfum of parfum. Dat is echter niet in alle gevallen zo. Bij sommige mannen blijft een eau de toilette de hele dag aangenaam hangen. Dit heeft wederom te maken met onder andere de zuurtegraad van de huid. Ook reageren alle vormen van parfums op zweet of bevochtiging van de huid: bij de een sterker dan bij de ander.

Tot slot is er eau de cologne: de doorgaans goedkoopste variant met ongeveer 2% tot 5% geurbestanddelen. Deze lichte geur wordt vaker op een zakdoek of kussen gespoten in plaats van op de huid.

Het kopen van parfum

Niets is zo lastig als een parfumerie binnenlopen en het juiste parfum uitkiezen, indien je nog geen signature scent hebt. Wat je vooral niet moet doen, is aan de flesjes ruiken. Op deze manier ruik je niet de kern van de geur. Een parfum is voorzien van één of meerdere geurstoffen en deze geuren komen vrij in verschillende geurstadia. Gebruik daarom altijd de geurstrips en laat de geur een paar minuten intrekken voordat je eraan ruikt. Het kan ook helpen om de geur op je pols aan te brengen, in te laten trekken om vervolgens buiten te ruiken. Je moet parfum vooral niet over de huid wrijven, want de geurmoleculen en geurnoten kunnen dan veranderen.

Je reukvermogen is aan het eind van de dag het beste dus bij het testen van parfum is einde middag de beste tijd. Test nooit meer dan 3 a 4 parfums tegelijk, want hierna worden de verschillende geuren niet meer goed opgenomen door het reukvermogen. Heb je de perfecte geur gekozen? Wacht ongeveer 10 minuten na het testen tot je overgaat tot de aanschaf. De geuren zijn dan helemaal ingetrokken en zo blijven alleen de basisgeuren over in combinatie met je natuurlijke lichaamsgeur. Ben je nog niet overtuigd, vraag dan een testertje en probeer de geur een aantal dagen te dragen om te zien of-ie lekker blijft hangen.

Houd rekening met het seizoen. Sommige parfums passen wat beter bij de zomer en andere weer bij de winter. Een zomers parfum is vaak wat frisser en kenmerkt zich doorgaans door licht hout- of citrusachtige geuren. Een wintergeur is vaak wat donkerder, zwaarder en kruidiger.

Het gebruik van parfum

Zoals ook geldt bij het testen van een geur op de huid, moet je bij het aanbrengen het parfum niet uitwrijven over je lichaam. Je tast hierdoor de geurmoleculen aan en dit kan ook voor huidirritatie zorgen. Laat de geur dus rustig intrekken. De beste tijd om parfum aan te brengen, is vlak na je dagelijkse douchebeurt, want dan staan de poriën van je huid nog open. Houd je parfum bij het spuiten op een afstand van ongeveer 15 centimeter voor een brede nevel. Je kunt ook het parfum op enkele strategische plaatsen spuiten. Achter de oren, op de polsen en in de hals zijn de gebruikelijke plekken. Dit zijn plekken die dankzij lichaamswarmte en lichaamscontact de geur goed verspreiden. Kies echter ook voor een koelere plek, zoals achter in de nek of op de borst. Waar je ook sprayt: wees niet te genereus.

[Bron GIF: Giphy.com]

Zet het parfum na gebruik op een donkere, koele en droge plek. Zo vindt er geen verdamping of verlies van geur plaats.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.