Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 10 sep 2018
Leestijd: 6 minuten

Een tweedehands Mercedes C-Klasse kopen? Dan is dit waar je op moet letten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de Mercedes C-Klasse.

Voordat we verder ingaan op de Mercedes-Benz C-Klasse, willen we je eerst nog een aantal algemene tips meegeven. Vraag je om te beginnen eerst af of een tweedehands auto voor jou wel de juiste keuze is. Naast het kopen van een nieuwe of een gebruikte auto bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om te (private-)leasen. Benieuwd welke opties er wat de voor- en nadelen zijn? Klik dan hier. Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je hier lezen waarom het voor jou interessant is om voor een youngtimer te gaan.

Als je hebt besloten dat het een tweedehands auto moet gaan worden, is het belangrijk om de basisregels te kennen. Allereerst is er de kilometerstand. Dit is een goede indicator voor de staat van de auto, maar lees zeker even dit artikel waarin we uitleggen dat dit cijfer lang niet alles zegt. Verder vind je hier zes essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto en hier hoe je voorkomt dat je te veel betaalt.

De Mercedes-Benz C-Klasse

Ben je op zoek naar een auto met uitstraling, luxe en een garantie voor veel rijplezier? Dan ben je bij de Mercedes-Benz C-Klasse aan het juiste adres. Toen deze compacte middenklasser in 1993 werd geïntroduceerd, was het de kleinste auto binnen het assortiment van Mercedes. Inmiddels is die eer weggelegd voor de A-Klasse, maar dat is dan weer geen middenklasser. De Mercedes-Benz C-Klasse blijft dan ook een interessante bolide in het aanbod van de Duitse autobouwer. Een echte Mercedes, maar dan compact en beter betaalbaar dan de E en S-Klasse.

Mercedes C-Klasse Mercedes-Benz tweedehands
Netcarshow

Inmiddels zijn er vier generaties van de Mercedes-Benz C-Klasse verschenen. Deze worden aangeduid met W202 (1993-2000), W203 (2000-2007), W204 (2007-2014) en W205 (2014). Door de jaren heen is de C-Klasse behoorlijk veranderd. Niet alleen visueel, maar ook de carrosserie keuze. Het begon met alleen een sedan en stationwagen, maar tegenwoordig kun je ook gaan voor een tweedeurs coupé of cabrio. Daarbinnen heb je een ruime keuze qua luxe en motoruitvoeringen met als als summum de Mercedes-Benz C-Klasse AMG.

Beschikbaarheid

Met een gemiddeld marktaandeel van minder dan een procent is de Mercedes C-Klasse niet de meest populaire auto in Nederland. Gelukkig zijn het degelijke auto’s die lang meegaan waardoor het tweedehands aanbod zeker niet beperkt is. Bijna drieduizend staan er op Autoscout24. Ruim tweederde daarvan is de W204 (derde generatie) en dat is als je voor een occasion gaat de meest interessante optie. De meest recente modellen zijn namelijk behoorlijk aan de prijs.

Voor een tweedehands W205 leg je al snel twintigduizend euro neer en dat loopt op tot meer dan anderhalve ton, maar dan heb je wel een AMG Coupé Edition One met keramische remmen. Doe je een stapje terug naar de voorgaande generatie, dan heb je voor minder dan achtduizend euro al de keuze uit een paar interessante modellen. let er alleen wel op dat er meestal dik twee á drie ton op de teller staat. Een goed onderhouden Mercedes kan behoorlijk lang mee, maar je moet het natuurlijk niet overdrijven.

Waar moet je op letten

Net als Audi en BMW denken we ook bij Mercedes meteen aan Deutsche Gründlichkeit. In het geval van de Mercedes C-Klasse is dat ook grotendeels terecht. Volgens de ANWB zijn er, als het om de W204 gaat, weinig mankementen die vaak optreden. Net als bij alle andere moderne auto’s zijn eventuele problemen vaak gerelateerd aan elektronica. Bij de C-Klasse wil vooral de contactsleutel wel eens voor problemen zorgen. Gelukkig is dit meestal snel en eenvoudig op te lossen.

Mercedes C-Klasse Mercedes-Benz tweedehands
Netcarshow

Helaas staat Mercedes wel bekend om duur onderhoud. Volgens Amerikaans onderzoek is op dit gebied alleen BMW nog duurder. Ook als er iets stuk gaat, kan dat flink in de papieren lopen. Eén van de weinige motor gerelateerde problemen die nog wel eens wil optreden is bijvoorbeeld een kapotte verstuiver bij CDI-dieselmotoren. De motor schakelt hierdoor terug naar twee cilinders en het is zaak om dit snel te laten repareren. Helaas kost zo’n verstuiver zeshonderd euro en je hebt er vier. Als je pech hebt, kan dit dus heel prijzig worden.

Goedkoop is duurkoop

Het kan heel verleidelijk zijn om voor zes à zevenduizend euro een C-Klasse op de kop te tikken, maar pas op. Deze statige bolide staat bekend als luxe werplaard. Ze worden vaak intensief gebruikt en dat is niet alleen te zien aan de kilometerstand. over het algemeen worden ze flink uitgeleefd en dat is ook niet zo gek, want ze rijden heerlijk. Hier moet je als koper van een tweedehands auto wel op letten. Als de voorgaande eigenaar niet zuinig is omgesprongen met de auto kan dat jou veel geld gaan kosten.

Steek daarom liever je geld in een C-Klasse met een compleet onderhoudsboekje, dan in meer luxe of extra motorvermogen. Laat je niet verleiden door alleen de pracht en praal. Ben je geen enorme autokenner? Ga dan langs bij een goede occasion dealer. Je betaalt dan meer dan je zou doen bij een particulier, maar over de lange termijn ben je waarschijnlijk een stuk goedkoper uit. Ga voor kwaliteit en neem het zeker voor het onzekere.

Veel Mercedes voor weinig geld

Als je de verleiding kunt weerstaan en een verstandige keuze maakt door voor een goed onderhouden Mercedes C-Klasse te gaan, dan ga je heel veel plezier beleven aan deze occasion. De C-Klasse is misschien niet de sportiefste compacte middenklasse auto, maar op andere gebieden behoort hij tot de beste.

Mercedes C-Klasse Mercedes-Benz tweedehands
Netcarshow

Wat je krijgt is luxe, comfort, vermogen, relatief veel bagageruimte en zeer goede rijeigenschappen. Dat laatste geldt niet alleen voor de V6 versies, maar ook de andere uitvoeringen. De CGI-motoren zijn daarnaast ook nog eens behoorlijk zuinig. Een gemiddeld verbruik van 1 op 14 is eerder regel, dan uitzondering. De C-Klasse is dan ook niet alleen een bolide met uitstraling, maar bovenal een uitstekende auto waar je nog jaren plezier aan kunt beleven.

Kijk over de grens naar tweedehands auto’s

Een tweedehands Mercedes C-klasse is absoluut het overwegen waard. Zeker als je ook over de grens gaat kijken. Op de Duitse versie van Autoscout24 staan er namelijk meer dan tweeëntwintigduizend op je te wachten. Deze zijn vaak ook nog eens luxer en goedkoper dan hier in Nederland. Het loont dus echt om bij onze oosterburen te shoppen en dat is, zoals je hier kunt lezen, helemaal niet zo ingewikkeld.

Spreekt de Mercedes C-Klasse je wel aan, maar mis je toch net dat beetje sportiviteit? Dan is de BMW 3-Serie voor jou waarschijnlijk een betere keuze. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier voor onze occasion analyse.

ANWBAutoblogAutoscout24Autoweek

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.