Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 8 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Manners achter de koersverwachting: 5 tips voor je (g)een euro investeert

Als je overweegt om te investeren voor een extra bijverdienste is het verleidelijk om je te laten leiden door koersverwachtingen. Door huiswerk te doen voor je je op de koersverwachting stort kun je een zo rendabel mogelijke bijverdienste creëren. Daarom delen we deze vijf tips die je kunt volgen vóór je (g)een euro investeert.

Met deze vijf tips bereid je je beter voor op een lucratieve ‘side hustle’. Daarom kan je deze tips beter checken voor je (g)een euro investeert.

Tip 1: check of investeren wel jouw ideale side hustle is

Investeren is populair en wordt ook steeds populairder, dus ligt deze side hustle voor de hand. Toch is investeren niet voor iedereen weggelegd. Vorige week deelden we vijf checks waarmee jij makkelijk nagaat of er een investeerder in jou schuilgaat.

Tip 2: bepaal jouw beleggingshorizon

Kort gezegd bestaat een beleggingshorizon uit drie delen. Allereerst is de vraag hoeveel vermogen je over hebt om te investeren. De tweede vraag is met welk doel je investeert. De derde vraag is hoe lang je jouw vermogen kunt laten renderen voor je dit doel bereikt.

Laten we dit met een praktijkvoorbeeld duidelijk maken. Stel dat twee beleggers ieder EUR 100,- per maand kunnen missen.

De ene belegger heeft als doel om volgend jaar op vakantie te gaan. Hij wil daarom op 1 april 2022 EUR 2.500,- beschikbaar hebben.

De andere belegger wil over 10 jaar genoeg geld hebben om haar kind te laten studeren. Zij schat hiervoor op 1 april 2031 EUR 30.000,- nodig te hebben.

Tip 3: bepaal de mate van risico die je moet nemen

Er zijn diverse mogelijkheden om te beleggen. Sommige mogelijkheden zijn echter risicovoller dan andere. Afhankelijk van jouw beleggingshorizon kun je vaststellen welke beleggingen nodig zijn. Als we kijken naar het voorbeeld bij de vorige tip zien we dit ontstaan.

De ‘vakantieganger’ heeft een jaarrendement nodig van 314,49% om zijn doel te behalen. De ‘vooruitziende’ moeder heeft echter aan een jaarrendement van 17,27% genoeg om haar doel te behalen. Gebaseerd op deze rendementen zou moeder kunnen overwegen om aandelen Apple te kopen. Het jaarlijks rendement op investeringen was over de afgelopen 5 jaar steeds hoger dan haar rendementsdoel.

Voor de vakantieganger is dit echter geen optie. Hij zal zich tot risicovollere beleggingen moeten wenden om zijn doel te halen. Een investering in Bitcoin zou op basis van zijn profiel en het jaarlijks gemiddeld rendement voor de hand liggen. We zien al direct dat het risico hier veel groter is. Zo was het gemiddelde jaarresultaat 408,8%. In dit gemiddelde zijn echter zowel het rendement over 2017 (+ 1.380%) als 2018 (-72,6%) meegenomen. De vakantieganger kan zich daarbij dus op basis van de koersverwachting voorbereiden op óf een vakantie in eigen huis óf de vakantie van zijn leven.

Tip 4: bepaal hoeveel of hoe weinig risico je wilt nemen

Veel beleggers kiezen voor risicospreiding. Dit klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk niets meer dan de uitvoering van het aloude gezegde ‘stop niet alle eieren in één mandje’.

Als we bij het voorbeeld blijven is het makkelijk te zien dat risicospreiding loont. Stel je bijvoorbeeld voor dat Apple met de iPhone hetzelfde lot te wachten staat als de Blackberry. Deze was ooit mateloos populair (in september 2013 waren er 85 miljoen gebruikers) maar is inmiddels bijna verdwenen. Ook op de cryptomarkt kan er van alles gebeuren, denk maar aan het OneCoin-schandaal of overheidsingrijpen (zoals de ban op Bitcoin in India of de rechtszaak van de SEC tegen Ripple).

Investeren in oldtimers: 5 vragen aan VSOC-oprichter Alex von Mózer

Het zou dus voor beide beleggers aan te raden zijn hun investering over meerdere beleggingsmogelijkheden te verdelen. Het zal je inmiddels duidelijk zijn dat er voor moeder veel meer opties zijn dan voor de vakantieganger als zij ieder hun rendement willen behalen. De vraag is dan ook hoe veel risico’s je bereid bent te nemen.

Tip 5: Wil je beleggen, investeren of traden?

Zeker als je nog niet thuis bent in de wereld van beleggen klinken de begrippen beleggen, investeren en traden vaak als één pot nat. Toch is dat zeker niet het geval.

Bij beleggen kies je er namelijk voor om geld te investeren met de verwachting dat dit op langere termijn het rendement oplevert wat je nodig hebt. Grof gezegd, je legt een bedrag in en bekijkt periodiek of het genoeg rendement oplevert.

Investeren betekent dat je naast een zak geld ook tijd in jouw belegging steekt. Bijvoorbeeld het bedrijf introduceren bij mogelijke klanten. Veel mensen zeggen dus dat ze ‘investeren’ in aandelen, terwijl ze eigenlijk beleggen.

Investeren in LEGO loont: dit is het jaarrendement op jouw oude sets

Traden is een derde mogelijkheid van beleggen. Hiermee speculeer je niet, zoals bij beleggen, op rendement op langere termijn, maar juist op korte termijn. Door op basis van een strategie op de juiste momenten in en uit te stappen probeer je het maximale rendement te halen. In het algemeen neemt een trader meer risico dan een belegger en investeert hij/zij ook meer tijd.

Het is dus verstandig om vóór je begint te bepalen of je als side hustle wilt investeren, beleggen of traden (of wellicht een combinatie wilt maken). Overigens hoef je geen wetenschappelijke studie gevolgd te hebben om succesvol te beleggen. Het is soms letterlijk ‘monkey business‘.

Heb jij je goed voorbereid? Dan ben je vast benieuwd naar de koersverwachting voor de komende week

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.