Thomas van der Lee
Thomas van der Lee Investeren & Beleggen 1 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zelfs een aap kan beleggen: beursgorilla Jacko verslaat de markt

Thomas van der Lee, beleggingsexpert bij Semmie, schrijft voor Manners Magazine over opvallende zaken op en rondom de beurs. Deze week het verhaal van beursgorilla Jacko, die bewijst dat zelfs een aap kan beleggen.

De afgelopen maanden zijn er veel particuliere beleggers op de beurs bijgekomen. Beleggers die een graantje mee wilden pikken van de koersdalingen tijdens de coronacrisis én beleggers die dollartekens in hun ogen kregen van het wonderlijke verhaal van het aandeel GameStop.

Zeker beleggers die tijdens het dieptepunt van de coronacrisis zijn begonnen hebben inmiddels een mooi rendement behaald. De AEX, Nederlands bekendste index, is sinds het dieptepunt van de crisis met zo’n 66 procent gestegen.

Ben je toen ingestapt, dan zie je vooral positieve rendementen. Dat is mooi, en het geeft je het gevoel dat je een prima belegger bent. Maar is dat wel zo? Want er is nog het wonderlijke verhaal van beursgorilla Jacko: een aap die compleet willekeurig aandelen selecteert en op die manier bijna structureel de markt verslaat.

De bananen van beursgorilla Jacko

Beursgorilla Jacko is onderdeel van een experiment dat is opgezet aan het begin van deze eeuw. De aap kreeg 75 bananen voorgeschoteld die allemaal correspondeerden met een Nederlands beursgenoteerd fonds. De eerste tien bananen die hij opat, vormden zijn beleggingsportefeuille.

Sindsdien wisselt Jacko willekeurig elke maand één banaan (of aandeel) uit zijn portefeuille om. Omdat het te intensief was voor de aap om elke maand weer met bananen aan de slag te gaan, heeft een computerprogramma het overgenomen. Het experiment met Beursgorilla Jacko is dan ook bedoeld als knipoog naar de financiële wereld: iedereen, zelfs een aap, kan beleggen. En blindstaren op rendementen kan juist averechts werken.

AEX de baas

De beleggende aap begon zijn zakelijke carrière voortvarend: in de eerste tien jaar dat het experiment werd uitgevoerd, versloeg hij de AEX. Daarmee deed hij het beter dan menig professioneel belegger. Daarna kwam er wat zand in de motor, maar zijn trackrecord blijft imposant: in vijftien van de laatste twintig jaar ‘presteerde’ beursgorilla Jacko beter dan de AEX.

Momenteel bestaat de portefeuille van Jacko uit aandelen van onder andere Phillips, KPN, PostNL en Basic-Fit. Vooral het aandeel van de sportschoolketen legt hem geen windeieren: hij staat daarmee bijna 100% in de plus.

Staar je niet blind op een aap die kan beleggen

Als het al blijkt dat een aap kan beleggen en je met volledige willekeur een mooi rendement kunt neerzetten, zou iedereen toch al zijn geld naar de beurs moeten brengen? Dan moet ik je toch uit die droom halen, want zo simpel is het niet. Denk bijvoorbeeld aan het gebrek aan spreiding door deze willekeur.

Stel je belegt overwegend in de technologiesector, en de bubbel knapt, dan daalt je hele portefeuille mee. Hoe mooi de rendementen dan ook zijn die in het verleden zijn behaald. Door te beleggen in verschillende sectoren of geografische gebieden verminder je de gevoeligheid van je beleggingsportefeuille voor marktschommelingen aanzienlijk. Staar je daarom niet blind op je beleggingen als je nu een mooi rendement hebt behaald, want dat lukt zelfs een aap. Pas als het je consistent lukt op de lange termijn ben je goed bezig.

Check hier de koersen van beursgorilla Jacko.

4 financiële voordelen van single door het leven fietsen

Semmie

Semmie is er voor iedereen die serieus aan de slag wil met zijn financiële toekomst. Eerder stoppen met werken, een wereldreis of je droomhuis. Waar je ook voor belegt, de groei van je vermogen hoeft niet ten koste van alles te gaan. Bij Semmie beleg je daarom alleen in duurzame aandelen- en obligatiefondsen met een bewezen track record.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.