Thomas van der Lee
Thomas van der Lee Geld & Carrière 16 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

4 financiële voordelen van single door het leven fietsen

Valentijnsdag weer mislukt? Dan ben je niet de enige. Een grote groep gaat vrijwillig of onvrijwillig alleen door het leven. Dat dit je carrière niet in de weg staat, bewijst onze premier. En dan bespaart het je ook nog eens een hoop centen, al is wonen vaak iets duurder. Maar single zijn heeft wel degelijk voordelen, zeker op financieel gebied.

Financiële voordelen van single zijn

Thomas van der Lee, beleggingsexpert bij Semmie, schrijft voor Manners Magazine over opvallende zaken op en rondom de beurs. Deze week: financiële voordelen van het single leven.

1. Minder uitgeven en meer besparen

Van singles wordt vaak gedacht dat ze een duurder leven hebben dan stelletjes, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Het voordeel van single zijn is namelijk dat je alleen maar voor jezelf hoeft te zorgen. Als je naar de supermarkt gaat, doe je minder in je boodschappenmandje dan wanneer je samenleeft. Je hebt natuurlijk minder nodig.

Een gemiddeld gezin kan natuurlijk profiteren van meerdere inkomens en van de schaalvoordelen tijdens boodschappen, maar zal juist daarom ook meer uitgeven. Een restaurantje bezoeken, langsgaan bij de schoonouders of andere activiteiten voer je als stel ook sneller uit. En dat kost geld. Als single draag je die kosten niet. En waarom zou je niet voor jezelf meerdere porties van dezelfde maaltijd maken?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt ook dat singles minder schulden hebben dan stellen (21% om 27%). 36% van de stellen met kinderen heeft zelfs schulden vanwege de hogere uitgaven. Het geld dat je niet uitgeeft of hoeft te gebruiken om schulden af te betalen kun je mooi opzij zetten of beleggen.

2. Je hebt meer tijd beschikbaar (om in jezelf te investeren)

Relaties kosten tijd en geld. Zeker in het begin wanneer je nog je best doet (of moet doen) voor je nieuwe partner. En je eigen vrije tijd wordt daarmee opgeslokt omdat je die nu deelt. Samen dingen doen, thuis of ergens anders, houd je natuurlijk bezig. Volgens de wetenschap zou het zelfs beter zijn om single te zijn. Singles zouden grotere sociale netwerken hebben, fitter zijn én meer tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling.

Denk daarbij aan het leren van nieuwe vaardigheden of het eigen maken van nieuwe hobby’s eigen te maken. Maar ook kun je meer energie stoppen in projecten die wat extra geld opleveren. Zie het als een side hustle. Als je de tijd die je overhebt steekt in het opbouwen van jezelf als merk in plaats van het hangen op de bank, geef je jouw financiën én je cv een mooie boost.

3. Jij neemt alle (financiële) beslissingen

Een veel voorkomende uitspraak is: wie betaalt, bepaalt. En in relaties heb je twee kapiteins op het schip. Prima als je samen dezelfde koers wilt varen, maar je moet er wel samen uitkomen. En zeker als het over financiën gaat, leidt dit nog wel eens tot frustratie. Zo is geld (naast seks) dé reden voor ruzie binnen een relatie.

Als single heb je dat niet. Jij bent de kapitein op je eigen schip en bepaalt dus waar jouw prioriteiten liggen. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat iemand anders wil, en je hoeft al helemaal geen compromissen te sluiten. Dit geeft je de ruimte om na te denken over de lange termijn. Wat wil je bereiken? Wil je een huis kopen en wanneer? Of wil je eerder met pensioen? Dat zijn belangrijke financiële beslissingen die je makkelijker neemt als je ze niet hoeft te overleggen.

4. Je hebt de ruimte om uitdagingen aan te gaan

Carpe diem, pluk de dag. Een uitspraak die ons doet realiseren dat kansen moeten worden aangegrepen, en dat we uitdagingen aan moeten gaan.
Als single is het makkelijker om nieuwe dingen te ontdekken, uitdagingen aan te gaan en kansen te grijpen. Of het nu reizen is of een nieuwe hobby, het gaat je makkelijker af als je nergens rekening mee hoeft te houden.

Maar ook op financieel gebied kun je als single avontuurlijker en onafhankelijker zijn. Als je in een relatie zit is het toch logisch dat je samen de uitgaven bespreekt. Aangezien jij de baas bent over jouw geld, kun jij het risico nemen dat bij je past. Natuurlijk is het wel belangrijk om een financiële buffer te hebben op je spaarrekening maar het is net zo belangrijk om je geld voor je te laten werken. Zeker in deze tijden waarbij sparen weinig oplevert en in sommige gevallen zelfs geld kost.

Door je geld aan het werk te zetten houd je tijd over om de dingen te doen waar jij zin in hebt. Of je nu kiest voor iets uitdagends en actiefs of lekker met je kat op de bank Netflix kijkt, als single bepaal jij het. En dat is wel zo fijn.

Walvissen op de beurs: zo beïnvloeden ze in hun eentje de koers

Semmie is er voor iedereen die serieus aan de slag wil met zijn financiële toekomst. Eerder stoppen met werken, een wereldreis of je droomhuis. Waar je ook voor belegt, de groei van je vermogen hoeft niet ten koste van alles te gaan. Bij Semmie beleg je daarom alleen in duurzame aandelen- en obligatiefondsen met een bewezen track record.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.