Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 31 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

In deze 7 stappen start je een side hustle voor extra inkomsten

Het perfecte moment om je side hustle eindelijk te starten is nu. Ja, echt. Er zal nooit een perfect moment zijn. Ik hoor het je denken: maar waar begin ik? En hoe? Het bedenken van een goed plan – in plaats van je er zonder nadenken in te storten – zal de kans van slagen groter maken.

Werk deze 7 stappen af om uiteindelijk een side hustle te realiseren. En onthoud: begin dit weekend met stap 1.

Stap 1: waarom een side hustle?

Begin bij het ‘waarom’. Waarom wil je een side hustle beginnen? Is dat om te kunnen werken aan je passie naast je baan? Misschien wil je een extra inkomstenbron als passief inkomen realiseren? Is dit de eerste stap naar een freelance carrière? Of kun je wel wat extra cash gebruiken?

Het ‘waarom’ is belangrijk. Want een side hustle zal zorgen voor een hoop werk on the side. Dat betekent vroege ochtenden, late avonden en weekenden die je besteedt aan je onderneming. Je kunt nog zo’n goed product of dienst hebben, maar als je de motivatie en het doorzettingsvermogen mist, zal je niet slagen. Succes zal niet van de één op de andere dag komen.

Vraag jezelf af waarom en hoe graag je wil slagen met je side hustle.

Stap 2: het idee voor je side hustle

Voordat je kan beginnen aan je side hustle moet je natuurlijk een idee hebben. Als je jouw waarom weet, kijk je naar je sterke eigenschappen en kwaliteiten. Je side hustle hierop baseren zorgt ervoor dat het makkelijker wordt en dat de kans van slagen groter is. Maak een lijstje van deze sterke punten. Vind je het moeilijk om dit over jezelf te zeggen? Vraag het eens aan collega’s, familie en vrienden.

Ten slotte moet het iets zijn wat je daadwerkelijk leuk vindt om te doen. Dat is al het geval met elke baan natuurlijk, maar dit is ook nog eens extra werk dat je bovenop je fulltime baan neemt. Als je side hustle iets is wat je eigenlijk niet leuk vindt, zal het je alleen maar uitgeblust achterlaten.

Stap 3: de concurrentie

Tenzij je een revolutionair idee hebt, zal je te maken krijgen met concurrenten. Concurrenten die misschien wel fulltime met hun onderneming bezig zijn. Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat, is het goed om je af te vragen hoe jij je gaat onderscheiden van de rest. In deze stap ga je de identiteit van je side hustle bepalen. Waar staat je merk voor en waar niet voor? Wat zorgt ervoor dat klanten jouw product of dienst afnemen?

Stap 4: maak een takenlijst

Er is een reden waarom je tot nu toe nog niet was begonnen, en waarschijnlijk was dat omdat ‘een side hustle beginnen’ klinkt als een overweldigende monsterklus. Waar moet je beginnen? Nou, bij een takenlijst. Schrijf alles op wat je voor je onderneming moet doen. Van het maken van een website tot het inkopen van spullen. Vergeet niet je taken concreet en behapbaar te maken. De taak ‘het maken van een website’ is al te groot. Het kiezen van het WordPress thema en het schrijven van de ‘Over ons’-pagina zijn bijvoorbeeld meer duidelijke taken.

Stap 5: stel deadlines

Je product, dienst en website zullen niet perfect zijn als je jouw side hustle gaat lanceren. Sterker nog, als je daarop wacht, zal je nooit starten. Stel een actieplan op met deadlines om dit te voorkomen. Houd je aan die deadlines en vertel je vrienden en familie erover. Als je maar excuusjes blijft verzinnen, is het misschien goed om weer naar stap 1 te gaan. Hoe graag wilde je dit ook alweer?

Stap 6: je eerste klant

Tijdens het hierboven beschreven proces is het belangrijk om zo snel mogelijk je eerste klant te vinden. Jij kan het namelijk wel een geweldig product of dienst vinden, maar er moet wel vraag naar zijn. Dit is één van de meest voorkomende redenen dat start-ups het niet halen. Om je eerste klant te vinden heb je iets nodig om te verkopen, een potentiële klant en een manier om betaald te worden. That’s it.

Blijf dus niet hangen in het maken van chique business cards en andere zaken die later echt nog wel komen. Valideer je idee eerst met een betalende klant.

Stap 7: geef jezelf de tijd

We kennen allemaal het gevoel dat het nú moet gebeuren. Zeker als je gepassioneerd bent over je idee, is de verleiding groot om alles in je side hustle te storten. En natuurlijk is het goed om minder tijd te besteden aan het kijken van Netflix en scrollen op Instagram. Maar vergeet niet dat je jouw lichaam ook de tijd moet geven om uit te rusten.

Genoeg slaap pakken, een avond met je vrienden afspreken, gezond eten en blijven bewegen. Zo maar wat dingen die ervoor zorgen dat jij meer uitgerust bent en daardoor ook een beter bedrijf neer zal zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The MuseThe Balance

Reageer op artikel:
In deze 7 stappen start je een side hustle voor extra inkomsten
Sluiten