Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 1 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Manners achter de koersverwachting: is investeren iets voor jou? 5 checks

Investeren of beleggen is voor steeds meer mensen een interessante manier om extra geld te verdienen. Wellicht is het ook iets voor jou, maar hoe kom je daarachter? In deze bijdrage geven we 5 checks waarmee je kunt beoordelen of investeren iets voor jou is.

Je hoort steeds meer mensen praten over investeren. Dat is logisch, want investeren kan een mooi rendement en daarmee extra geld opleveren. Toch is deze manier van ‘bijverdienen’ niet voor iedereen geschikt. Met deze 5 checks kan jij bekijken of investeren voor jou geschikt is.

Ben jij klaar om te investeren?

1. Heb je geld over om te investeren?

Er zijn mensen die investeren voor hun werk. In deze bijdrage kijken we echter vooral naar de mogelijkheid om te investeren als financieel interessante hobby, dus naast jouw gewone werk. Daarmee is de eerste check dat je alleen investeert met geld dat je overhoudt. Geld dat je overhoudt is simpel gezegd dat deel van jouw inkomsten dat je kunt verliezen zonder dat de betaling van jouw vaste lasten en andere verplichtingen in gevaar komt.

Heb je geen geld over? Dan zijn er andere manieren om toch extra geld te verdienen. Zo lees je in deze bijdrage hoe je zonder startkapitaal jouw eigen bedrijf kunt beginnen.

2. Wil je geld dat je over hebt wel investeren?

Met geld dat over is kun je natuurlijk allerlei leuke dingen doen. Denk aan sparen voor een vakantie, een keer lekker shoppen of andere extraatjes. Als je besluit om te gaan investeren blijft er voor die andere dingen minder geld over. Kan en wil je op die leuke dingen minderen om te investeren?

3. Wat is jouw financiële toekomstplaatje?

Als je de eerste twee vragen met ‘ja’ beantwoord hebt betekent dit dat je nu geld over hebt en dat (voor een deel) wilt investeren. Dat is een goede start, maar hoe ziet jouw financiële toekomst eruit? Heb je een buffer voor als de wasmachine kapot gaat? Kun je, als je onverwacht jouw werk zou verliezen één of meerdere maanden vaste lasten betalen? Als dat niet zo is vinden experts het vaak verstandiger om eerst een financiële buffer aan te leggen. Als vuistregel houdt men aan dat je, als je in loondienst werkt, drie maandinkomens buffer moet hebben. Voor zelfstandigen adviseert men zes maanden. Uiteraard is dit afhankelijk van jouw financiële situatie.

4. Hoe gevoelig voor risico ben jij?

Natuurlijk kan je met investeren geld verdienen, maar het rendement dat je behaalt is de beloning voor risico dat je loopt. Dit risico betekent automatisch dat er ook een kans is dat je geld verliest. Van geld verliezen wordt niemand blij, maar als je weet dat je hypernerveus wordt van de gedachte dat dit kan gebeuren of als je wekenlang chagrijnig bent omdat jouw investeringen een keer slecht uitpakken is het wellicht verstandig om voor een andere ‘side hustle’ te kiezen om extra inkomsten te verdienen.

5. Heb je (een beetje) interesse in de financiële wereld?

Wij zijn de laatste om te beweren dat je alleen als afgestudeerd econoom succesvol kunt investeren of beleggen. Investeren betekent echter wel dat je met financiën en economie bezig bent. Nu zijn er allerlei manieren om rendabel te investeren zonder je heel erg in de materie te verdiepen, maar het is wel fijn als investeren ook (een beetje) leuk is.

Heb je op alle vijf de checks positief geantwoord? Dan is investeren wellicht iets voor jou en raden we je aan elke zaterdag de koersverwachting en elke maandag de wereld achter de koersverwachting te volgen.

Meer weten over investeren?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.