Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 25 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo start je een succesvol bedrijf zonder startkapitaal

Een uniek bedrijf starten is één ding. Maar dan heb je ook nog een startkapitaal nodig. Toch? Nou, het kan ook zonder.

Veel mensen hebben wel de droom om te ondernemen, maar bedenken allerlei excuusjes waarom nu niet het juiste moment is om te beginnen. De reden die mensen het vaakst noemen, is waarschijnlijk het argument ‘maar ik heb geen geld om te investeren’. Gelukkig bestaan er genoeg manieren om een succesvol bedrijf te starten zonder startkapitaal.

Bedrijf starten zonder startkapitaal

In dit artikel behandelen we er vier en geven we voorbeelden van ondernemers die op deze manier een succesvolle onderneming hebben gerealiseerd.

Bank

Wanneer je denkt aan een startkapitaal verkrijgen, is ‘de bank’ waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Om voor een financieringsregeling in aanmerking te komen, heb je in ieder geval een waterdicht en concreet ondernemingsplan nodig. Omdat je waarschijnlijk wel wist dat dit een optie voor je was, focussen we ons op andere opties die je als startende ondernemer hebt.

Deze manieren passen misschien beter bij je. Of je kunt hierop terugvallen als de bank je niet wil financieren.

Bedrijf starten door crowdfunding

DUN wallets is hét bewijs dat je zelfs met 0 euro startkapitaal een succesvolle onderneming kunt starten. Sjoerd van Dam werkte als parttime chef in een Indiaas restaurant toen het ondernemerschap begon te kriebelen. Na een cursus van drie maanden ontwikkelde hij de meest minimalistische portemonnee ter wereld. Op dat moment had hij geen geld om de eerste productierun te financieren, dus besloot hij een Kickstarter te organiseren.

DUN wallets

Een Kickstarter heeft naast funding ophalen nog een ander groot voordeel: je kunt meteen meten of er wel vraag is naar jouw product. Een Kickstarter vereist wel een video, dus trommelde van Dam onder andere een cameraman en acteurs uit zijn netwerk op. Op 14 april 2014 ging de Kickstarter live en tot zijn grote verrassing liep het storm. Toen Van Dam de volgende ochtend in zijn mailbox keek, stonden daar de verlossende woorden ‘product FUNDED’. Zijn project werd uiteindelijk voor 500 procent gefinancierd. En tegenwoordig worden de dunne leren portemonnees over de hele wereld verkocht.

Tegenwoordig bestaan er naast Kickstarter ook andere crowdfundingplatformen, zoals Symbid of Oneplanetcrowd.

Microfinanciering

Wanneer je bij een traditionele bank geen financiering kunt krijgen en je niet wil wagen aan crowdfunding, kun je als startende ondernemer ook terecht voor een microfinanciering bij onder andere Qredits. Hier kun je een microkrediet tussen de 5.000 en 250.000 euro krijgen om je bedrijf te starten. Een groot voordeel van microfinanciering ten opzichte van een crowdfunding, is dat het niet alleen om financiering gaat, maar ook om begeleiding.

Om een financieringsaanvraag te doen, heb je daarom wel een business en een financieel plan nodig. Maar eerlijk is eerlijk: dat is sowieso slim om te hebben als je grootse dromen hebt. Good to know: het duurt wel even voordat je financieringsaanvraag is goedgekeurd.

Op de website van Qredits zie je voorbeelden van ondernemers die voor microfinanciering hebben gekozen. Zo lees je bijvoorbeeld het verhaal van Robin Batens, eigenaar van Mansion24, een winkel in Apeldoorn met mannenkleding, platen, een café en een kapper. “Ik wilde een winkel zijn voor mannen die met hun vrouw of vriendin door de stad lopen en na drie boetiekjes zeggen: als je mij zoekt, ik ben even daar”, zegt hij.

Het unieke concept bleek niet alleen aan te slaan bij de klanten zelf, maar ook bij experts. In juli 2016 won Batens de Dutch Retail Experience Award voor ‘most innovative store’.

Informal investors

Informal investors worden ook wel business angels genoemd en zijn particuliere investeerders – vaak bedrijven of oud-ondernemers – die in jonge bedrijven met potentie willen investeren. Ook hierbij is het fijn dat het niet alleen om financiering, maar ook om begeleiding en advies gaat.

Over het vinden van informal investors kunnen we wel een heel artikel wijden, maar hoe uitgebreider je netwerk is, des te groter de kans is dat je een investeerder vindt. Vervolgens is het een kwestie van je product pitchen. Manon van Essen van Magioni is het perfecte voorbeeld van een ondernemer die een succesvolle onderneming heeft opgezet met behulp van een angel investor.

Mix & match

Natuurlijk hoef je niet per se te kiezen voor één van bovenstaande manieren, maar kun je ook voor meerdere of alle opties kiezen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.