Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 6 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit salaris verdien je met de bestbetaalde banen zonder studie

Doorstuderen voor een riant salaris? Dat is niet altijd nodig. Ook met een middelbareschooldiploma kom je in aanmerking voor deze bestbetaalde functies (of word je toegelaten tot een betaald leer- werktraject).

Overweeg je toch een mbo-opleiding? Eerder zochten we al uit welke banen op mbo-niveau het best betalen. En voor wie wisselt van baan is het een gunstige tijd, want de aanhoudende arbeidsmarktkrapte biedt een scala aan mogelijkheden.

De best betaalde banen zonder studie op zak

In dit artikel duiken we in allerlei beroepen met een goed salaris waar je kunt instromen, ook zonder papieren te hebben behaald in het hoger onderwijs. In veel gevallen is het wel belangrijk om in ieder geval een middelbare schooldiploma te hebben. Ook is voor sommige functies minimaal een havodiploma of een mbo 4-diploma vereist.

Vacaturesite Indeed dook in de cijfers en beloningen van beroepen zonder vereiste opleiding. Het moge duidelijk zijn: ook als je niet gestudeerd hebt aan de hogeschool of universiteit kun je ver boven modaal verdienen. In onderstaande tabel vind je het overzicht van de bestbetaalde banen. Onderaan de tabel onderzoeken we de vaardigheden en vereisten die bij de functies horen.

Functie Gemiddeld bruto jaarsalaris
Luchtverkeersleider 80.000 euro
Hr-manager 60.000 euro
Softwareprogrammeur 50.000 euro
Financieel adviseur 43.000 euro
Liftmonteur 42.000 euro
Elektricien 40.000 euro
Portier 39.000 euro
Glazenwasser 38.000 euro
Offshore-lasser 38.000 euro
Cv-monteur 38.000 euro

Instapeisen

Om bovenstaande beroepen uit te oefenen is het dus niet nodig om jaren gestudeerd te hebben. Wel zijn bepaalde vaardigheden van belang. Daarnaast kan het zijn dat je bepaalde tests of psychologische onderzoeken moet doorstaan. Dat is bijvoorbeeld het geval als je luchtverkeersleider wilt worden.

HR en luchtverkeersleiding

Wil de deelnemen aan de selectieprocedure voor luchtverkeersleider? Dan heb je minimaal een havo- of mbo-4 diploma nodig. Word je uiteindelijk toegelaten tot de opleiding? Dan verdien je direct een startsalaris van zo’n 28.500 euro bruto op jaarbasis.

Overweeg jij in de in HR-sector aan de slag te gaan? Dan zijn vooral sociale vaardigheden van belang. En hoewel je zonder diploma’s waarschijnlijk onderaan de ladder zult beginnen, kun je je opwerken tot bijvoorbeeld HR-manager met een bijbehoren salaris van gemiddeld 60.000 euro bruto op jaarbasis.

Financieel adviseur of softwareprogrammeur

Ook in de financiële wereld is het goed mogelijk om je op te werken. Wil jij het schoppen tot financieel adviseur? Dan is kennis van financiële markten essentieel. Kennis vergaren is dus wel degelijk belangrijk, maar dat kan evengoed in de praktijk, als met een opleiding.

Datzelfde geldt voor softwareprogrammeurs. Zij zijn onmisbaar in de huidige maatschappij, maar een specifieke opleiding om dit beroep uit te oefenen is niet vereist. Het allerbelangrijkste is dat jij je de programmeertaal eigen maakt en deze door en door begrijpt en verstaat.

Praktische beroepen

Past een praktisch beroep als glazenwasser, monteur of portier je beter dan bovengenoemde functies? Ook dan hoef je om geld niet verlegen te zitten. Vaak kun je zonder diploma en (in sommige gevallen) met certificaat al aan de slag. Gemiddeld verdien je dan op termijn net wat minder, of zelfs meer dan een modaal salaris.

Als offshore lasser verricht jij het laswerk op booreilanden. Het enige wat je nodig hebt? Een lascertificaat. Dat certificaat kun je in veel gevallen ook behalen terwijl je in dienst bent bij de werkgever.

Meer weten over goedbetaalde banen in de financiële sector? Daarover lees je meer via onderstaand artikel.

Dit salaris verdien je met de meest gevraagde finance-banen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.