Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 12 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld is een kerstpakket gemiddeld waard in 2023

Een fonduepan, tapaspakket of boekenbon: het is weer tijd voor de jaarlijkse kerstpakketten. Waar gaan werkgevers dit jaar voor en hoeveel geld wordt er gemiddeld besteed aan een kerstpakket?

Zit jij niet te wachten op een traditioneel kerstpakket? Wellicht kun je de werkgever overhalen volgend jaar eens te gaan voor de meest populaire sneaker van het jaar of een koffiezetapparaat mét korting. Nog beter: laat het storten op een goed doel.

Kerstwensen

Werkgevers zijn dit jaar vooral op zoek naar duurzame mogelijkheden, blijkt uit een rondvraag van het ANP. Sterker nog; voor veel werkgevers is duurzaamheid de belangrijkste wens dit jaar. Toch blijkt het prijskaartje uiteindelijk doorslaggevend. Duurzaamheid heeft namelijk een prijs. Volgens Bart Poierré, eigenaar van Kerstpakketten.nl is een milieuvriendelijk pakket 15 tot 20 procent duurder dan een traditioneel kerstpakket.

En die prijs blijkt toch van groot belang voor de werkgever. Zodra werkgevers op de hoogte zijn van deze hogere prijs, wordt er in veel gevallen toch gekozen voor een goedkoper, traditioneel kerstpakket (ragout, crackers en rode wijn inbegrepen).

De prijs van je kerstpakket in 2023

De gemiddelde prijs komt op basis van de rondgang uit op een kerstpakket van zo’n 45 euro. Dat bedrag is in veel gevallen iets hoger dan vorig jaar. De werkkostenregeling – waar vergoedingen van uit de werkgever richting de werknemer mee worden bekostigd – is dit jaar namelijk verruimd.

De inhoud van het kerstcadeau

In veel gevallen krijgen werknemers voor dat bedrag van zo’n 45 euro bijvoorbeeld een koffiemok, (duurzame) waterfles of biologisch voedsel. Toch blijven veel pakketten dus ook gevuld met de echte kerstklassiekers. Uit een rondvraag van nu.nl blijkt dat onder andere chocolade, pasta en thee nog steeds tot de meest verkochte producten behoren. Ook de fleecetrui of fleecedeken blijkt – net als vorig jaar – een knaller. Niet alleen een mooie opvulling van de doos, maar ook een warme tegemoetkoming, zodat de verwarming wellicht een graadje lager kan.

Deze koffiemachines van A-merken koop je met goede kerstkorting

En die opvulling is van belang, blijkt ook uit de trendanalyse van Kerstpakketonline. De belangrijkste trend van 2023 is namelijk – op z’n Hollands – een goedgevuld pakket. Wat de inhoud van je pakket ook mag zijn, zolang het pakket goedgevuld is, zijn veel medewerkers tevreden. Dat is dan weer net wat minder duurzaam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.