Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 25 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Saharastof en meer: 3 docu-series op Netflix over random pop-science

Saharastof is misschien vervelend op je auto, maar voor het leven op aarde speelt het een onmisbare rol. Een volledige aflevering van Connected: The Hidden Science of Everything is daaraan gewijd. Check deze drie popular science docu-series op Netflix, over totaal willekeurige onderwerpen.

Voor de meeste docu-series moet je behoorlijk de tijd nemen. Zo duren de afleveringen van bijvoorbeeld Wild Wild Country en Don’t F**ck With Cats meer dan een uur. Bovendien behandelen ze maar één onderwerp. Prima, maar soms heb je ook wel eens zin in snellere educatie.

Vermakelijke popular science docu-series op Netflix

Popular science staat voor populaire wetenschap, wat inhoudt dat complexe onderwerpen op begrijpelijke wijze worden uitgelegd. De afleveringen in de onderstaande docu-series gaan allemaal over verschillende onderwerpen, van saharastof tot seks.

1. Connected: The Hidden Science of Everything

De nieuwste parel in dit rijtje docu-series is Connected: The Hidden Science of Everything. Wetenschapsjournalist Latif Nasser onderzoekt de verrassende en complexe manieren waarop we met elkaar, de hele wereld en het universum verbonden zijn. In de ene aflevering ontdek je de geheimen van poep, terwijl een andere aflevering je doet inzien dat Saharastof meer is dan stof. Ook interessant: de aflevering over numerieke kansverdeling. Maar ook episode één met het thema ‘big brother is watching you’ is een must see. De afleveringen duren een kleine drie kwartier.

2. Explained

Explained is popular science op z’n best. In deze docu-serie van Vox en Netflix worden volstrekt willekeurige onderwerpen in 20 minuten haarfijn uitgelegd. Geanimeerde infographics verduidelijken de onderwerpen, experts vanuit alle hoeken komen aan het woord. Van wiet tot cryptocurrency, van K-pop tot buitenaards leven, de meest onverwachte dingen komen voorbij. De serie telt twee seizoenen, maar er bestaan ook al spin-offs: The Mind Explained, Sex Explained en Coronavirus Explained.

3. History 101

History 101 is een soort Explained, maar dan meer gericht op geschiedenis. Onderwerpen als fastfood, robots, ruimtewedloop en de opkomst van China worden op populair wetenschappelijke manier uitgelegd. De afleveringen van deze Netflix Original duren 20 minuten.

Saharastof in Nederland

Waarom we het in dit artikel zoveel over saharastof hebben? Welnu, het levert op dit moment mooie uitzichten op en Nederlandse auto’s liggen er nu vol mee. Lees hier meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.