Pim Jansen
Pim Jansen Investeren & Beleggen 21 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Investeren in LEGO loont: dit is het jaarrendement op je oude sets

Tijd om je oude Lego-sets op zolder af te stoffen, want deze kunnen je nog aardig wat centen opleveren. Volgens Brits onderzoek is het gemiddelde jaarlijkse rendement voor Lego-sets vergelijkbaar met beeldende kunst, wijn en postzegels. Investeren in Lego is ideaal voor mensen die zich niet willen storten in de toch wat ingewikkelde en ongrijpbare aandelenmarkt, maar wel een mooi rendement willen realiseren.

Op hoeveel rendement kun je rekenen? En waarom is investeren in Lego zo interessant?

Bovengemiddeld jaarlijks rendement

Tijdens het onderzoek analyseerden onderzoekers de verkoop van Lego-sets op de secundaire markt, binnen een periode van zes maanden. In die zes maanden werden ongeveer 90.000 Lego-sets verkocht in 95 landen, met een totale waarde van 6,2 miljoen euro.

Eerder onderzoek uit 2018 liet zien dat Lego-sets een gemiddeld jaarlijks rendement van 8 procent opleveren, maar in werkelijkheid blijkt dat getal iets lager te liggen. De Britse onderzoekers ontdekten dat er in 2018 alleen gekeken was naar sets die actief werden verhandeld. En dat terwijl de kans natuurlijk ook bestaat dat jij een set aanbiedt die niemand wil hebben.

investeren in lego, jaarrendement, onderzoek, oude sets, bouwsets, dagobert
Op naar een bad vol LEGO-geld (Afbeelding: Brick Fanatics)

Het echte gemiddelde jaarlijkse rendement is 2,85 procent. Een stuk lager dan de eerder genoemde 8 procent, maar nog steeds meer dan de rente die je op je spaarrekening zou krijgen. Bovendien is het rendement hierdoor vergelijkbaar met wijn (jaarlijks rendement van 2 procent), postzegels (2 procent) en het mediane jaarlijkse rendement van beeldende kunst (2,6 procent).

Natuurlijk hangt de waarde af van zeldzaamheid en staat. Lego-minifiguren hebben bijvoorbeeld een ontzettend goed rendement van 29,56 procent. Ook bouwsets die gebaseerd zijn op populaire films leveren over het algemeen een beter rendement op. Sets van onder andere Harry Potter, Indiana Jones en Pirates of the Caribbean hebben een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 9 procent. Als je de juiste set in huis weet te halen, kan dat aardig wat opleveren. Zo was de Star Wars-set ‘Millennium Falcon’ 850 euro waard in 2007 en was dat bedrag in 2018 al opgelopen tot de 1.250 euro.

Waarom investeren in LEGO-sets interessant is

Elke Lego-set heeft een identificeerbaar setnummer op de doos, waardoor het gemakkelijk is om de kenmerken van elke set te onderzoeken. Daarnaast brengt Lego sets altijd maar voor een beperkte tijd uit. Een Lego Hogwarts Castle ziet er daarom nu heel anders uit dan in 2000. Volgens de onderzoekers is dit waarom investeren in Lego zo interessant is. Als een set niet meer verkrijgbaar is, doet dat de waarde natuurlijk stijgen.

Bovendien zijn Lego-sets op deze manier moeilijk te vervalsen. Bij veel andere alternatieve investeringen, zoals kunst, is dit één van de grootste risico’s. Daarnaast heb je niet een enorm startkapitaal nodig als je begint met investeren in Lego. Sommige sets zijn al te koop voor minder dan 10 euro, waardoor de drempel om te beginnen laag is en je in feite vandaag al kunt starten. Uit het onderzoek bleek namelijk ook dat kleinere sets en sets met een lage prijs een hoger rendement opleveren dan grotere sets.

Tastbaar en simpel

Investeren in Lego is ook interessant omdat het tastbaar en simpel is. Je koopt een doos in de winkel en wacht tot het in waarde is gestegen. Je hoeft geen beleggingsrekening te openen en je te storten in de informatie over aandelen, ETF’s en turbo’s. Het enige jammere is dat je jouw nieuw gekochte Lego-sets het beste in de doos kunt laten. Wanneer je de Lego om nostalgische redenen gebruikt, zal je dat namelijk merken in je rendement.

Geïnteresseerd geworden in investeren in Lego? Neem een kijkje op Brickset en BrickLink. De meeste data die de onderzoekers gebruikten, kwam namelijk van deze websites.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.