Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 8 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Voor de nieuwe Formule 1 Safety Car zou James Bond een moord doen

De nieuwe Safety Car van de Formule 1 is een auto waarvoor James Bond een moord zou doen. Deze Aston Martin Vantage is niet alleen sneller, maar ook slimmer dan een standaard Vantage.

Met een ‘Aston Martin Racing Green’ lak en limoengroene accenten heeft de Safety Car dezelfde stijl als de Formule 1-auto’s van het Aston Martin F1 Team.

Niet zomaar een Aston Martin Vantage

Op het dak zie je de welbekende zwaailichten. Hoewel de noodzakelijke lichtbalk de aerodynamica van de Aston Martin niet ten goede komt, is die wel ontworpen om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben.

5 tweedehands James Bond-auto’s die nog geen 15.000 euro kosten

De balk is afgestemd op de achtervleugel, die tevens beschikt over een camera. De beelden worden direct gestreamd op een tweede achteruitkijkspiegel. Niet alleen de elektrische features zijn aangepast, ook motorisch is de nieuwe Formule 1 Safety Car geüpgraded ten opzichte van de gewone Aston Martin Vantage.

Extra vermogen voor de Formule 1 Safety Car

Uit de 4.0 liter V8-motor met twee turbo’s komt een vermogen van 535 pk. Dat is ongeveer 25 pk meer dan de standaard Vantage. Daarnaast zorgt de nieuwe frontsplitter voor 60 kg aan extra downforce. Ook de dempers, ophanging en stuurinrichting zijn aangepast voor de Formule 1.

Forumule 1, Aston Martin Vantage, safety car
(Afbeelding: Aston Martin)
Aston-Martin-Vantage-25, formule 1 safety car, 2
(Afbeelding: Aston Martin)

Naast de Safety Car komt is er ook een nieuwe Medical Car. De Aston Martin DBX heeft dezelfde kleurstelling als de Vantage en beschikt ook over de lichtbalk. Het exemplaar heeft met 550 pk meer vermogen dan de Safety Car. Ook bij de SUV komen de paardenkrachten uit een 4.0 liter V8-motor met twee turbo’s.

Aston-Martin-Vantage-25, formule 1 safety car, medical car
(Afbeelding: Aston Martin)

Door zijn hogere gewicht en meer luchtweerstand doet hij een seconde langer over de nul-naar-honderd-sprint (4,5 seconden). Hiermee is het ook direct de traagste Formule 1 Medical Car van het seizoen.

Mercedes is ook op dit vlak de baas

De Mercedes Medical Car (AMG C63 S) is namelijk 0,3 seconden sneller. De Duitsers leveren, zoals ze al 25 jaar doen, ook een Safety Car. Dit seizoen is dat een AMG GT R. De auto’s zijn door de felrode kleur nóg opvallender dan de Aston Martins. Ook qua prestaties doet de Safety Car van Mercedes het nét iets beter dan Aston Martin Vantage. De GT levert namelijk 585 pk.

Forumule 1, Aston Martin Vantage, safety car, Mercedes-AMG
Links: Mercedes-AMG C 63 S Estate Rechts: Mercedes-AMG GT R (Afbeelding: Daimler)

12 maart zijn de auto’s voor het eerst te zien op het circuit. Dan wordt de preseason-test van de Formule 1 gereden in Bahrein.

Max Verstappen ontvangt geweldig nieuws van Red Bull en Honda

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.