Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 8 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

5 tweedehands James Bond-auto’s die nog geen 15.000 euro kosten

James Bond staat naast zijn Martini cocktail – “Shaken, not stirred” – bekend om zijn voorliefde voor Engelse auto’s. Met name Aston Martins zien we vaak voorbijkomen in de legendarische filmserie. Toch rijdt 007 ook regelmatig in auto’s die niet uit het Verenigd Koninkrijk komen. Wij hebben er vijf op een rij gezet die je nu als tweedehands voor minder dan 15.000 euro op de kop kunt tikken.

Van een Franse klassieker die niet vooruit te branden is tot een Duitse bolide met een hele dikke V12. Deze klassieke James Bond auto’s zijn stuk voor stuk uniek en ook nog eens betaalbaar.

James Bond-waardige tweedehands auto’s voor minder dan 15K

1. Ford Mustang, Goldfinger (1965)

Een Amerikaans volbloed in een chique Engelse film. De Ford Mustang van de eerste generatie had een grote rol in de film Goldfinger. Of het door de film komt of niet, de Mustang werd een Amerikaans stijlicoon en wordt nog steeds geproduceerd. Naast de zesde generatie die in 2015 in productie ging, is er nu ook een elektrische Mustang te koop. De Mustang lijkt voorlopig dus nog niet verloren te gaan.

James, Bond, Ford, Mustang
(Afbeelding: Wheelsage)

Hoewel het dus een iconisch model is, kun je ‘m voor een leuke prijs krijgen. Wij vonden een rood exemplaar voor nog geen 15.000 euro. Een witte cabrio zoals we in de Bond film zagen is wat lastiger te vinden voor dit geld.

2. Renault 11, A View To A Kill, 1985

In A View To A Kill kreeg de Renault 11 er flink van langs. Zo had de 11 uiteidelijk geen dak meer en was-ie tussen de twee portieren in doorgezakt. De auto uit de film is in 2019 verkocht door een museum in Orlando. Wie de auto destijds overnam is niet bekend.

James, Bond, Renault, 11
(Afbeelding: Renault)

Gelukkig zijn er nog wel foto’s van deze Renault, hierdoor konden wij eenzelfde model vinden. Ons oog viel op een Renault 11 in de kleur blauw – waar bond ook mee reed – voor slechts 1.699 euro. Een goedkopere manier om je James bond te voelen is er niet. Toch is het model niet helemaal identiek aan het exemplaar waarin 007 reed. De auto in de film had een 1.7 liter motor, het model in Nederland heeft 400 cc minder en is met zijn 68 pk niet echt een boevenvangmachine.

3. BMW 750iL, Tomorrow Never Dies, 1997

Waarmee je hedendaagse boeven nog wel kunt pakken, is de BMW uit Tomorrow Never Dies. Met een dikke 5.4-liter V12 onder de kap legt de 750iL de nul naar honderd sprint af in 6.3 seconden. Niet gek voor een auto uit 1993.

BMW, 750iL, E38, James, Bond
(Afbeelding: Wheelsage)

Dit soort gigantische motoren vinden we vandaag de dag niet meer terug in dit soort auto’s. Logisch, want al kost de 750iL die wij vonden minder dan 9 mille, wegenbelasting en verbruik zullen voor het model niet meevallen. Toch is de luxe James Bond auto door zijn zijdezachte V12 en comfort een ideale kilometervreter.

4. Citroën 2CV, For Your Eyes Only (1981)

Er is maar één auto die in deze film echt de show stal en dat is de Lotus Esprit Turbo. Toch was er nog een belangrijke wagen in For Your Eyes Only: de kanariegele Citroën 2CV. Met maar liefst tien cilinders minder dan bovenstaande BMW is de Citroën een van de langzaamste James Bond auto’s ooit. De lelijke eend doet er namelijk zo’n 35 seconden over om de 100 kilometer per uur te bereiken.

Citroën 2CV, James, Bond
(Afbeelding: Wheelsage)

Wij vonden voor 7.500 euro een knalgele 2CV, zoal je die kent uit de film. Hoewel de Fransman niet echt spannend is, zijn de terugkerende kosten wel aantrekkelijk. Zo is wegenbelasting spotgoedkoop voor dit wagentje.

5. BMW Z3, GoldenEye (1995)

De meeste James Bond auto’s kom je niet bijzonder vaak tegen, behalve de BMW Z3. Het is een van de best verkochte roadsters ooit en dat is niet vreemd. Een lichte tweezitter met open dak en achterwielaandrijving is de sleutel tot een leuke zomerse rit.

BMW, Z3, James, Bond
BMW Z3 James Bond editie (Afbeelding: Wheelsage)

Wij vonden deze blauwe BMW Z3. Qua kleur is-ie net wat donkerder dan het model in de film. Voor net geen 9 mille rij je al in deze leuke roadster. Van de Z3 kwam ook een gelimiteerde James bond Editie uit. Voor 35.000 euro kreeg je dan de auto en een diner met James Bond-acteur Pierce Brosnan. Uiteindelijk zijn er van dit model 100 stuks gebouwd. In Nederland staan dergelijke modellen heaas niet te koop.

Aston Martin reproduceert DB5 ‘Goldfinger’ mét James Bond-gadgets

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.