Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Thor-regisseur zorgt voor ophef over eigen Marvel-film

Taika Waititi dacht een leuke grap te maken door de draak te steken met zijn eigen Marvel-film, Thor: Love and Thunder. De timing en context van zijn opmerkingen zorgde er echter voor dat fans woedend achter hun toetsenbord gingen zitten.

Terecht?

Thor: Love and Thunder

Met een 7.0 op IMDb en een score van 67 procent op Rotten Tomatoes is Thor: Love and Thunder nou niet bepaald een meesterwerk. Zowel het publiek als recensenten lijken het met elkaar eens te zijn dat de blockbuster absoluut zeer vermakelijk is, maar dat de film niet aan Thor: Ragnarok kan tippen.

De consensus is dat regisseur Taika Waititi zichzelf soms net overschreeuwt met zijn kenmerkende humor. Of, zoals Wendy Ide van het Britse Observer concludeerde in haar recensie: “Er zijn momenten in Love and Thunder dat de film aanvoelt als een megafoon van 185 miljoen dollar, uitsluitend bedoeld om de stem van Taika Waititi te versterken.”

Ouch. Laat dat je echter niet afschrikken. Zolang je accepteert dat de Marvel-film tjokvol over-de-top humor zit, dan krijg je een zeer onderhoudende zomer-blockbuster voorgeschoteld. Niks om je over op te winden.

Althans, als we het over de film zelf hebben. Want Waititi heeft zich tijdens een promotieronde voor Love and Thunder de woede van het internet op zijn hals gehaald. De 46-jarige regisseur was samen met hoofdrolspeelster Tessa Thompson te gast bij het blad Vanity Fair.

Taika Waititi bespot eigen Marvel-film

Het resultaat is een luchtige video zoals je ze vaak op YouTube voorbij ziet komen. Hollywood-sterren spelen een spelletje, beantwoorden wat vragen, en gaan weer verder met hun leven. Gratis promotie voor de film in kwestie, en licht verteerbaar vermaak voor de kijker.

Althans, dat is de bedoeling. Sommige kijkers konden de video van Vanity Fair namelijk niet verteren. In het fragment in kwestie bespreken Waititi en Thompson een fragment uit Thor: Love and Thunder. Het gaat om een moment uit de film met Korg, een compleet met de computer gegenereerd personage, gespeeld door Waititi zelf.

“Oké, ziet dat er echt uit?” Vraagt Waititi, waarop Thompson antwoordt: “In dat specifieke shot? Nee, eigenlijk niet.”

Waititi vraagt dan, bijna in zichzelf: “Moet hij niet blauwer zijn?” Hij voegt eraan toe terwijl hij naar Thor wijst: “Nou, ziet hij er wel echt uit?”

“Niemand van ons eigenlijk”, antwoordt Thompson, waarna ze vaststelt dat “iets er niet goed uitziet” aan haar karakter, Valkyrie.

Thompson verdedigt vervolgens de VFX van Korg en vervolgt: “Maar nee, nee, nee, hij verandert van kleur, vind je niet, in het licht? Soms is hij blauw, soms is hij een beetje grijzig.”

Kritiek en overwerkte medewerkers

Normaal zou dan de conclusie zijn dat Waititi simpelweg de draak steekt met zijn eigen film. We hebben het hier over een filmmaker die bekend staat om zijn eigenaardige humor. Je lacht erom, en je gaat weer verder met je leven.

Volgens boze fans kun je de opmerking echter niet los zien van een pittige context. Marvel Studios is de afgelopen maanden meermaals bekritiseerd vanwege vermeende belabberde werkomstandigheden voor VFX-teams. Oftewel, dezelfde teams die onder andere Korg tot leven hebben gewekt. Special effects waarmee Waititi de draak steekt.

“Voor degenen die Taika Waititi’s commentaar verdedigen als ‘slechts een grap’: VFX-artiesten over de hele linie zijn overwerkt, onderbetaald en ondergewaardeerd. Dit geldt vooral voor Marvel. Ze verdienen betere arbeidsomstandigheden en meer respect voor hun werk,” aldus een boze fan.

Een Reddit-thread staat vol met klachten van VFX-artiesten. Een gebruiker genaamd Independent-Ad419 claimt er het volgende: “Marvel heeft waarschijnlijk de slechtste methode voor productie en VFX-management die er is. De artiesten die aan Marvel-shows werken, worden zeker niet eerlijk betaald voor de hoeveelheid werk die ze erin steken.”

Voormalig VFX-artiest Dhruv Govill, die aan Guardians of the Galaxy werkte, ging op Twitter viraal met de volgende quote: “Het werken aan #Marvel-shows heeft me ertoe aangezet de VFX-industrie te verlaten. Ze zijn een vreselijke klant en ik heb veel te veel collega’s zien bezwijken nadat ze overwerkt waren, terwijl Marvel de de hand op de portemonnee houdt.”

Misplaatste woede?

De vraag is of je dan niet vooral je woede op Marvel Studios los moet laten, in plaats van op Taika Waititi. Ja, in die bredere context waren zijn opmerkingen onhandig en wellicht zelfs respectloos richting zijn collega’s, maar houdt het daarmee dan niet ook op?

Laat Waititi maar lekker focussen op simpelweg het afleveren van een betere film de volgende keer. En wat Marvel betreft: het is altijd met dit soort ophef ontzettend lastig om in te schatten of we het hier over de vocale minderheid hebben of dat Marvel Studios echt schandalig bezig is. Tegelijkertijd is dat ook meteen de reden dat grote bedrijven vaak met dergelijke werkomstandigheden weg kunnen komen. Hopelijk worden er desalniettemin ergens in de ivoren toren lessen uit deze ophef getrokken!

Marvel tekent uniek 20-jarig contract met overleden icoon Stan Lee

Hieronder kun je de complete video van Vanity Fair checken:

RTReddit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.