Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Showrunner The Witcher reageert op kritiek controversiële spin-off

Netflix kondigde afgelopen weekend aan dat er een The Witcher-serie komt voor kinderen. Een aankondiging die direct veel kritiek opleverde, maar showrunner Lauren S. Hissrich heeft daar een verrassend eerlijk antwoord op.

Fans van The Witcher hoeven zich de komende jaren niet te vervelen. Netflix heeft eindelijk beet in zijn jacht op grote franchises en zet door met het uitbouwen van een rijk cinematic universe.

Netflix komt met meer The Witcher

Afgelopen weekend vond Tudum plaats, een drie uur lange livestream waarin de streamingdienst tientallen films en series de revue liet passeren. De grootste onthullingen hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Met als één van de hoogtepunten een berg aan updates omtrent The Witcher. Zo heeft Netflix groen licht gegeven voor een derde seizoen, een nieuwe film en een nieuwe serie.

Dan hebben we het niet over de prequel Blood Origin, maar nóg een nieuwe serie.

Kinderserie

Een show voor kinderen. Verder had showrunner Lauren S. Hissrich niks over het opvallende project te melden, maar desondanks barstte de kritiek op sociale media al snel los.

The Witcher is grimmig, bloederig, grof, hoe kun je daar in hemelsnaam een serie voor kinderen van maken? Zo luidde het sentiment. In plaats van het antwoord op die vraag af te wachten ging men dus behoorlijk los. Precies zoals je van Twitter zou verwachten.

De showrunner van de Netflix Original was gelukkig niet te beroerd om op die kritiek in te gaan. Sterker nog, ze gaf op Twitter een verrassend oprecht antwoord op de vraag of je wel een Witcher-serie voor kinderen moet willen maken.

Reactie van showrunner

“Ik ben het ermee eens, The Witcher is een duister, volwassen universum. Sterker nog, het is controversieel. Politiek. Een microkosmos van de mensheid, met al zijn goedheid en kwaad. Maar ik geloof — GELOOF STERK — dat de morele dilemma’s en ethische grijsheid waar volwassenen van houden in dit universum — kunnen worden geëxtrapoleerd naar verhalen die kinderen in deze chaotische wereld hard nodig hebben en waarvan ze kunnen profiteren,” aldus Hissrich.

De 43-jarige producente benadrukte vervolgens dat ook haar eigen kinderen te jong zijn voor The Witcher, maar dat ze er wel heilig in gelooft dat ze veel zouden hebben aan een show die “hen hun kleine maar betekenisvolle plek in de wereld geeft” en ook dient als een “basis van waaruit we kunnen praten over grote onderwerpen, racisme, seksisme, wat het betekent om een monster te zijn, en hoe we terug kunnen vechten tegen die sombere zwarte gaten van de mensheid, zodat iedereen weet dat er een plek voor hen is.”

Showrunner The Witcher reageert op kritiek controversiële spin-off
Lauren S. Hissrich (links) met de cast van The Witcher (Afbeelding: EPA/NINA PROMMER)

Pittige balans (en kijkcijfers)

Een solide punt, maar daarmee maakt ze ook meteen duidelijk hoe pittig het zal worden om niet te ver te gaan. Hissrich wil duidelijk volwassen onderwerpen niet schuwen, maar dat is een pittige balans.

Uiteindelijk wil de showrunner wat Netflix ook wil: “En ja, ik hoop dat dit het aantal kijkers van het merk vergroot. Ik hou van The Witcher-wereld. En ik wil dat meer mensen er ook van gaan houden, ongeacht hun leeftijd. Jij niet?”

Het is een typisch gevalletje: oordeel niet te snel, en wacht het af. Er zijn talloze fantasy-franchises die op gepaste manier verhalen voorschotelen aan kinderen. De wereld van The Witcher is omvangrijk, met genoeg ruimte voor verhalen die niet zo ver gaan als de huidige serie. We gaan het meemaken!

Check in de tussentijd hieronder het complete betoog van Lauren S. Hissrich.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.