Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Beurswaakhond luidt noodklok over cryptomarkt: ‘Zo gaat het mis’

Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de noodklok geluid over de ongereguleerde cryptomarkt in de Verenigde Staten. “Als het zo doorgaat, gaat het mis”, aldus de voorzitter van de beurswaakhond, die meent dat Bitcoin en andere crypto gereguleerd moeten worden.

Vorige week gooide China een bommetje onder de cryptomarkt, door Bitcoin en andere crypto te verbieden. Geen regulatie, dus geen controle, en daar houdt Xi Jinping van. Nu zijn ze er in de Verenigde Staten ook bang voor, en dat in een land dat waar de inwoners het nou juist niet op regulering vanuit de overheid hebben.

‘Zo gaat het niet goed met de cryptomarkt’

Als Amerikaanse markten voor Bitcoin en andere crypto en daaraan gerelateerde platformen ongereguleerd blijven, gaat het mis. Daarvoor waarschuwt Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Volgens Gensler zijn er handelsplatformen en kredietverstrekkers waar honderden, zo niet duizenden tokens rondgaan. “Dit eindigt niet goed, als deze buiten het beeld van de toezichthouders blijven.” Hij deed de uitspraken bij een conferentie voor programmeurs in Beverly Hills, Californië.

De SEC omschreef Bitcoin, en vooral ook kleinere crypto’s, eerder al eens als ‘het Wilde Westen’. Daarop pleitte hij voor strenger toezicht op de cryptomarkten. Ook waarschuwde de toezichthouder al dat eerdere initiatieven van banken en andere bedrijven die alternatieve geldvormen aanboden zijn mislukt.

Kritiek van Coinbase

Gensler wilde tijdens de conferentie niet ingaan op eerdere uitspraken van de topman van Coinbase Global, Brian Amstrong. Die had gezegd dat de SEC reguleerde door processen aan te spannen en dat de dienst “schimmig gedrag” vertoonde.

Coinbase is het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale munten. Coinbase besloot eerder onder druk van autoriteiten toch geen product uit te brengen waarmee mensen geld konden verdienen door tokens uit te lenen. De SEC dreigde eerder met een aanklacht als Coinbase de plannen door zou zetten.

Laatste nieuws over Bitcoin en andere crypto

Heb je juist niks met een gereguleerde markt en hou je wel van eenbeetje risico? Blijf in deze rubriek van onze collega’s van WANT op de hoogte van de laatste crypto-updates.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.