Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 24 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

China plaatst bom onder cryptomarkt: alle Bitcoin-handelingen verboden

China heeft een bom geplaatst onder de crypomarkt. Alle handelingen die met Bitcoin of andere crypto’s te maken hebben, zijn vanaf nu illegaal in het land waar het gedachtengoed van Xi Jinping de wet is.

China is doodsbang voor Bitcoin en andere crypto. Veel te weinig controle, veel te veel inmenging van buitenaf. In juni dit jaar werd er al een stokje gestoken voor het massaal minen van cryptocurrencies, nu wordt er een nieuwe stap gezet in de strijd tegen een digitale financiële markt. En dat gaan investeerders merken in hun wallet.

Alle handelingen met Bitcoin en andere crypto’s

Alle handelingen die met cryptomunten te maken hebben zijn illegaal, heeft de Chinese centrale bank verklaard. Bezit en handel in cryptomunten is in China al langer verboden, maar volgens de People’s Bank of China (PBOC) mogen ook buitenlandse bedrijven geen cryptotransacties verrichten voor Chinezen. Dit zal ongetwijfeld van invloed zijn op de koers van Bitcoin en andere crypto’s.

PBOC gaat het financiële instellingen, betalingsverwerkers en internetbedrijven verbieden om de handel in cryptomunten als Bitcoin mogelijk te maken. De bank gaat hier ook strenger op controleren.

Minen in China

China is bovendien al langer jacht aan het maken op miners van crypto. Dat zijn bedrijfjes die met snelle computers een set wiskundige problemen oplossen om zo betalingen in cryptomunten te verwerken. Voor hun moeite krijgen ze dan delen van Bitcoin of andere cryptocurrencies die ze minen.

Deze bekendmaking zorgde voor een val in de koers van grote digitale munten en de Bitcoin-crash eerder dit jaar. Die leverde zo’n 4 procent in tot 42.900 dollar per stuk, omgerekend ruim 36.500 euro. Ether en Litecoin leverden ongeveer 8 procent in. Experts verwachten dat nieuwe verbod van China de koers ook behoorlijk in beweging brengt. De komende dagen zal blijken wat het effect daadwerkelijk is op de koersen.

ANP / Manners

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.