Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 24 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Gridstraffen in Rusland: op welke positie starten Verstappen en Hamilton?

Twee weken geleden parkeerde Max Verstappen zijn Red Bull bolide bovenop de Mercedes van Lewis Hamilton. Dit leverde naast een hoop commotie en discussie ook een straf op voor de Nederlander. Aankomend weekend zal hij tijdens de Grand Prix van Rusland minimaal drie plekken teruggezet gaan worden op de startopstellingen. Maar dat kunnen er ook meer worden, en ook Hamilton is niet zeker van zijn plek.

Dat Max Verstappen zondag niet op pole position start, is zo goed als zeker. Alleen als de coureurs om hem heen ook opeens allemaal een straf krijgen, is het nog mogelijk. Die kans is enorm klein, dus Verstappen moet zich gaan opmaken voor een inhaalrace. De vraag is echter hoeveel auto’s hij moet gaan inhalen om uiteindelijk op het podium te komen.

Gridstraf voor Max Verstappen

Door zijn aanvaring met Lewis Hamilton in Monza gaat Max Verstappen drie plaatsen teruggezet worden op de grid. Stel de Nederlander is de snelste in de kwalificatie, dan moet hij alsnog vanaf plek vier aan de race beginnen. Er is echter een kans dat Max Verstappen, ongeacht hoe goed hij kwalificeert, achteraan moet starten.

Ergens dit seizoen gaat de Nederland nog een gridstraf krijgen. Niet vanwege overtredingen op de baan, maar door het gebruik van extra motoronderdelen. In de Formule 1 heb je een bepaalde hoeveelheid motoren en andere onderdelen die je mag gebruiken per seizoen. Heb je meer nodig, dan levert dit een gridstraf op. Hoe hoog deze is, is afhankelijk van het onderdeel dat verwisseld wordt.

Achteraan door nieuwe motor

Omdat Max Verstappen niet genoeg motoren heeft om het seizoen af te maken, moet er een keer een straf gepakt worden. De kans dat dit gaat gebeuren in Rusland is behoorlijk groot. Hij heeft toch al een gridstraf. Op papier is het een mooi moment om achteraan te starten. Anders moet Verstappen later in het seizoen nog een keer een straf slikken, en dan heeft hij dus dubbel last van een gridstraf.

Door nu een gridstraf te pakken voor nieuwe motoronderdelen, zorgt hij ervoor dat de straf die hij kreeg voor het incident met Hamilton eigenlijk teniet gedaan wordt. Bijkomend voordeel is dat het circuit van Sochi (waar de Grand Prix van Rusland gehouden wordt) genoeg opties biedt om iemand in te halen. Zo zijn er twee lange rechte stukken met DRS.

Wat doet Lewis Hamilton?

Ondanks dat zal het nog steeds niet eenvoudig worden om even naar voren te rijden en de strijd aan te gaan met Lewis Hamilton. Althans, als de Brit ervoor kiest om geen onderdelen te wisselen. Er gaan namelijk geluiden rond dat ook de Mercedes kopman in Rusland gaat wisselen. Hamilton gaat het waarschijnlijk niet redden om dit seizoen rond te maken met de beschikbare onderdelen. Zelf laat de Brit in ieder geval weten dat een motorwissel voor Rusland nog geen thema is, maar dat kan ook een tactiek zijn.

Het kan zijn dat Mercedes gaat afwachten wat Red Bull doet. Ook zij laten zich echter nog niet in de kaart kijken. In een interview met RacingNews365 laat Max Verstappen weten dat er nog de nodige vraagtekens zijn. Het team wil daarom afwachten hoe het weekend gaat verlopen. Eerst maar eens zien hoe competitief ze zijn zijn voordat er een beslissing wordt genomen.

Verstappen vs. Hamilton gaat verder

Wat in deze beslissing ook een rol speelt, is het weer. Volgens de Russische weermannen en vrouwen gaan we een nat weekend krijgen. Zowel tijdens de kwalificatie, als tijdens de race worden er buien verwacht. Zoals we in Spa gezien hebben, kan dit grote gevolgen hebben voor de resultaten.

Verstappen fileert intimidatie Hamilton met cynisme

De regen gecombineerd met de (mogelijke) gridstraffen leidt tot een weekend dat bijna niet te voorspellen valt. De kansen op spektakel en verrassingen zijn hoog, dus zorg dat je er dit weekend klaar voor zit. De kwalificatie vindt plaats op zaterdag om 14:00. De race begint zondag op hetzelfde tijdstip. Benieuwd waar je de race allemaal kan zien? Klik dan hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.