Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 21 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom China ingrijpt in het massaal minen van cryptocurrencies

China en duurzame ambities? Zoiets, ja. Maar dat is niet de enige reden waarom er een stokje gestoken wordt voor het op massale schaal minen van cryptocurrencies als de Bitcoin.

China voert de strijd tegen het delven van cryptocurrencies verder op. In de zuidwestelijke provincie Sichuan is een verbod opgelegd voor het zogenoemde ‘minen’ van digitale munten. In die provincie zijn veel producenten van cryptomunten te vinden omdat er een groot aanbod is van goedkope stroom uit waterkrachtcentrales en het minen veel energie verbruikt.

Cryptocurrencies minen? Big Brother is watching you!

De lokale autoriteiten in Sichuan hebben energiebedrijven opdracht gegeven te stoppen met het leveren van stroom aan miners van digitale munten. China is goed voor ongeveer driekwart van het minen van alle cryptocurrencies in de wereld.

Sichuan is hiervoor een zeer belangrijk gebied, net als de regio Binnen-Mongolië. Ook daar is het minen van Bitcoin en andere crypto’s sterk aan banden gelegd en worden burgers aangemoedigd illegale miners bij de autoriteiten aan te geven.

Financiële risico’s en duurzame ambities

China treedt de laatste tijd op meerdere terreinen harder op tegen digitale munten, mede vanwege financiële risico’s die met de handel in crypto’s zijn gemoeid. Het grote energieverbruik bij het minen staat tevens haaks op de duurzame ambities van China. Volgens China worden cryptocurrencies vaak gebruikt voor zwarte handel, witwassen van geld, wapensmokkel, gokken en drugshandel.

De prijs van de bitcoin zakte maandag bijna 8 procent tot onder de 33.000 dollar. Ook de prijzen van andere cryptocurrencies zoals de ether stonden flink onder druk.

Bitcoin en blockchain

De bitcoin en andere digitale munten werken op basis van blockchain-technologie, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe ‘bladzijde’ met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen met grote rekenkracht en dus veel energieverbruik daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen, wat in China dus op grote schaal gebeurt. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoins of andere cryptocurrencies.

Lees hier hoe je kunt beleggen in Bitcoin en Etheruem zonder de cryptocurrencies daadwerkelijk te kopen.

ANP / Manners

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.