Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 14 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo kun je beleggen in Bitcoin en Ethereum zonder echt crypto te kopen

Wie wil investeren in crypto, hoeft niet per se de munten zelf aan te schaffen. Er zijn ook manieren waarop je wellicht een graantje kunt meepikken van de hype rondom Bitcoin en Ethereum, zonder een cryptowallet aan te hoeven maken.

2021 is tot nu toe een wilde achtbaanrit geweest voor de Bitcoin en andere cryptovaluta. De cryptomunt is dit jaar door de magische grens van 50.000 euro gegaan, maar schommelt inmiddels rond de 30.000 euro. Zie jij hier kansen in? En wil je wel je portfolio diversifiëren met crypto, maar niet direct cryptomunten kopen? Dan kan dat. In dit artikel bespreken we drie verschillende manieren. Maar eerst behandelen we waarom je wel of niet moet kiezen voor deze manier van investeren.

Waarom zou je op deze manier willen beleggen in Bitcoin?

Oké, je bent geïnteresseerd in crypto. Waarom zou je dan niet in munten zelf investeren, maar dit op een ‘indirecte’ manier doen? Dat is waarschijnlijk vooral interessant voor mensen die al een gewone beleggingsrekening hebben en hierdoor geen aparte cryptowallet hoeven aan te maken (waarvan je het wachtwoord kan verliezen…).

Een andere reden is dat je niet in één type munt wil investeren, maar in crypto in het algemeen. Natuurlijk zou je zelf je portfolio kunnen verdelen onder verschillende munten, maar je kunt ook heel gemakkelijk investeren in Bitcoin én Ethereum door voor de S&P Crypto Mega Cap Index te kiezen. Dit is een index van S&P Dow Jones Indices, een bedrijf dat je wellicht kent van S&P500 index.

Iedereen weet dat crypto geen stabiele belegging is. Maar het zorgt natuurlijk wel voor een mooie diversificatie van je portfolio.

Waarom zou je niet willen beleggen op deze manier en wel crypomunten kopen?

Tegenwoordig is het door apps als Bitvavo zo makkelijk om direct in crypto te beleggen, dat direct investeren in munten helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend is. Bovendien loop je (bovenop het risico van de normale koersschommelingen van crypto) ook nog een valutarisico. Toch geïnteresseerd in het uitbreiden van je portfolio, zonder een nieuw cryptobeleggingsplatform te hoeven ontdekken? Lees dan verder.

Manieren om in crypto te beleggen zonder munten te kopen

Hieronder delen we drie manieren waarop je toch in Bitcoin en Ethereum kunt beleggen, zonder cryptomunten te hoeven kopen.

1. ETN’s van Van Eck

Per 1 juni is het voor Nederlanders nog makkelijker en aantrekkelijker om op een andere manier in Bitcoin en Ethereum te investeren. Sindsdien zijn VanEck Vectors Bitcoin ETN en de VanEck Vectors Ethereum ETN verkrijgbaar via de beurzen van Euronext in Amsterdam en Parijs. Hiervoor waren deze alleen verkrijgbaar via de Duitse Xetra-beurs.

Ik hoor het je denken: ETN’s? ETN staat voor Exchange Traded Note. Dit is een beleggingsproduct dat je nog het best kunt vergelijken met obligaties, omdat een financiële instelling (in dit geval Van Eck) deze uitgeeft als schuldbewijs. Van het geld dat je in een ETN investeert, koopt Van Eck daadwerkelijk Bitcoin en Ethereum. Deze worden vervolgens ondergebracht bij een bewaarder, Bank Frick in Liechtenstein.

Waarschijnlijk is de link in je hoofd snel gelegd met Exchange Traded Fund (ETF), een passief fonds dat bijvoorbeeld een bepaalde index volgt. Een ETN volgt inderdaad net als bij een ETF de waarde-ontwikkeling van de belegging. Maar er is een verschil: bij een ETF word je mede-eigenaar van het fonds, bij een ETN is dat niet het geval.

2. Indexen van S&P Dow Jones Indices

We noemden het net al even, maar in mei dit jaar heeft de S&P Dow Jones Indices drie indexen gelanceerd rondom crypto. Het gaat hier om de S&P Bitcoin Index, S&P Ethereum Index en S&P Crypto Mega Cap Index. Het bedrijf is van plan om later dit jaar de lijst uit te breiden met nog meer munten.

3. Aandelen die profiteren van de Bitcoin hype

Ten slotte kun je nog voor een heel andere manier gaan: beleggen in aandelen van bedrijven die veel met Bitcoin of blockchain te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan Global Blockchain Technology (investeringsbedrijf), BTL Group (bedrijf dat blockchain oplossingen levert voor banken en bedrijven in de energiesector) of MGT Capital (een Bitcoin-mining bedrijf).

Business InsiderBusiness AMLynx

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.